Υγεία: Οι εξάψεις συνδέονται μακροπρόθεσμα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

Εξάψεις
Εξάψεις 123RF

Οι συχνές εξάψεις συνδέθηκαν με διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, ενώ οι επίμονες (σχεδόν μόνιμες) εξάψεις με κατά 80% αύξηση του κινδύνου τα επόμενα 20 χρόνια.

Οι εξάψεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στην ετήσια συνάντηση της Βορειοαμερικάνης Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, στο Σικάγο.

ADVERTISING

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης επιχειρήσει να συσχετίσουν τις εξάψεις με τις καρδιαγγειακές νόσους, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που προσπάθησε να κάνει αυτή τη σύνδεση με συγκεκριμένα καρδιαγγειακά περιστατικά.

Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα προηγούμενης έρευνας (SWAN - Study of Women's Health Across the Nation).

Βρέθηκε ότι τόσο οι συχνές όσο και οι επίμονες εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι συχνές εξάψεις συνδέθηκαν με διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, ενώ οι επίμονες (σχεδόν μόνιμες) εξάψεις με κατά 80% αύξηση του κινδύνου τα επόμενα 20 χρόνια.

«Είναι μια από τις σημαντικότερες μελέτες αυτού του είδους καθώς μελέτησε τις εξάψεις πολλές φορές σε όλη την περίοδο της εμμηνόπαυσης και δε ζητούσε από τις συμμετέχουσες να ανακαλούν εξάψεις που έγιναν μήνες ή χρόνια πριν, ενώ επίσης μετρήθηκαν τα καρδιαγγειακά περιστατικά καθαυτά και δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλες υποκατάστατες μετρήσεις» δήλωσε η δρ Ρεμπέκα Θέρστον, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Η Στέφανι Φόμπιον, διευθύντρια της Βορειοαμερικάνικης Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να κατανοούμε τους παράγοντες κινδύνου για αυτά τα ιατρικά περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών γυναικών, καθώς έτσι, μπορούμε να βελτιώσουμε τις στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας κατά την εμμηνόπαυση.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υψηλότερος ο κίνδυνος υπέρτασης για όσους πάσχουν από περιοδοντίτιδα

Οδηγός επιβίωσης από τα πρώτα κρυολογήματα του φθινοπώρου

Υγεία: Οι 4 πιο συνήθεις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές

SHARE:

24Media Network