Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρεάλ, 3-1 τη Λίβερπουλ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρεάλ, 3-1 τη Λίβερπουλ
Η Ρεάλ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη σερί φορά και 13η συνολικά AP

Η Ρεάλ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη σερί σεζόν και 13η συνολικά, επικρατώντας στον τελικό του Κιέβου με 3-1 της Λίβερπουλ. Γκολάρα από Μπέιλ, δύο σοβαρές γκάφες από Κάριους.

H Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και με τη βοήθεια ενός απίθανου γκολ από τον Γκάρεθ Μπέιλ και δύο “δώρων” του Λόρις Κάριους, έφτασε στη νίκη με 3-1 επί της Λίβερπουλ στον τελικό Champions League του Κιέβου.

Ο Καρίμ Μπενζεμά άνοιξε το σκορ και ο Μπέιλ διαμόρφωσε το τελικό σκορ, με τον Σαντιό Μανέ να ισοφαρίζει προσωρινά σε 1-1 για τους “κόκκινους”.

Αποχώρησαν με δάκρυα στα μάτια λόγω τραυματισμού στο 1ο ημίχρονο οι Μοχάμεντ Σαλάχ και Ντάνι Καρβαχάλ.

Η Ρεάλ στέφθηκε πρωταθλήτρια για τρίτη σερί φορά και 13η συνολικά. Ο Ζινεντίν Ζιντάν έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που κατακτά τρεις διαδοχικές φορές το τρόπαιο.

O Karim Benzema πανηγυρίζει τη νίκη της Ρεάλ στον τελικό του Champions League AP

 

Έτσι αγωνίστηκαν

O Ζινεντίν Ζιντάν χρησιμοποίησε από το πρώτο λεπτό τον Καρίμ Μπενζεμά κι άφησε στον πάγκο τον Γκάρεθ Μπέιλ, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να ηγείται της επίθεσης και τον Ίσκο από πίσω τους.

Ο Γίργκεν Κλοπ προτίμησε τον Τζέιμς Μίλνερ από τον Εμρέ Τζαν για τη μεσαία γραμμή και κατά τα άλλα παρέταξε τη συνήθη βασική ενδεκάδα του, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να αναλαμβάνει το “φορτίο”.

Οι “κόκκινοι” μπήκαν πιο δυνατά στο γήπεδο, ήλεγξαν την κατοχή της μπάλας και προσπάθησαν να “τρυπήσουν” την πάντα ευάλωτη άμυνα της Ρεάλ, κυρίως από τις δύο πτέρυγες. Οι Μαδριλένοι έμοιαζαν να μην έχουν “καθαρό” μυαλό, δεν κρατούσαν μπάλα, αλλά δεν κινδύνεψαν από κάποια μεγάλη ευκαιρία.

Η πρώτη καλή στιγμή ήταν για τους “μερένγκες”, με διαγώνιο σουτ του Ρονάλντο, που πέρασε πάνω από την εστία του Κάριους. Η απάντηση ήταν ένα σουτ του Ρομπέρτο Φιρμίνο που κόντραρε στον Σέρχιο Ράμος και στο ριμπάουντ του Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ, ο Κέιλορ Νάβας έκανε μία εκπληκτική επέμβαση.

Στο 25ο λεπτό σημειώθηκε η πιο κρίσιμη φάση του ημιχρόνου. Ο Ράμος μπήκε δυνατά σε μία μονομαχία με τον Σαλάχ, κέρδισε την μπάλα, αλλά έπεσε πάνω του, με συνέπεια το χέρι του Αιγύπτιου να “κλειδώσει” στραβά μεταξύ του χορταριού και του σώματός του. Ο ηγέτης των Άγγλων δέχθηκε πρώτες βοήθειες αλλά δεν κατάφερε να συνεχίσει και αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια.

Την ίδια μοίρα είχε στο 36′ ο Ντάνι Καρβαχάλ, ο οποίος είχε μικροπρόβλημα τραυματισμού από το ζέσταμα αλλά άρχισε κανονικά τον αγώνα. Ο Ισπανός δεξιός μπακ αποχώρησε κουτσαίνοντας, επίσης με δάκρυα στα μάτια.

Οι τραυματισμοί επηρέασαν τον ρυθμό και μόνο στο 43ο λεπτό οι φίλαθλοι στις κερκίδες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Μία γρήγορη επίθεση των Ισπανών, μία σέντρα του Ίσκο και μια κεφαλιά του Ρονάλντο έφεραν την απόκρουση του Λόρις Κάριους, αλλά ο Μπενζεμά που σκόραρε στο ριμπάουντ, ήταν σε θέση οφσάιντ. Το 1ο ημίχρονο έκλεισε με ένα καλό σουτ του Νάτσο, που πέρασε άουτ.

Οι δύο προπονητές έμειναν ευχαριστημένοι με αυτό που είδαν στο 1ο ημίχρονο και δεν έκαναν περαιτέρω αλλαγές. Μόνο ένας δικαιώθηκε. Στο 48ο ο Ίσκο προειδοποίησε με δοκάρι σε λάθος της άμυνας της Λίβερπουλ και στο 51′ ήρθε το πρώτο γκολ του τελικού. Ο Κάριους είχε μπλοκάρει την μπάλα και επιχείρησε να κάνει βολέ, ο Μπενζεμά έβαλε το πόδι του και κόντραρε την μπάλα, με συνέπεια να σημειωθεί το πιο απίθανο γκολ στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης.

Οι “κόκκινοι” δεν τα έχασαν και στο 55′ εκμεταλλεύτηκαν ολιγωρία της άμυνας των “μερένγκες” σε ένα κόρνερ, με τον Σαντιό Μανέ να πετάγεται στη μικρή περιοχή και από κοντά να ισοφαρίζει σε 1-1.

Η απουσία του Σαλάχ ήταν εμφανής για τους Άγγλους, που δεν μπορούσαν να επιτεθούν ούτε οργανωμένα ούτε στην κόντρα. Αντιθέτως, η Ρεάλ απείλησε με κοντινό σουτ του Ίσκο στο 61′ και στη συνέχεια ήρθε το επόμενο τέρμα της, το γκολ της σεζόν!

Ο Μαρσέλο έβγαλε μία σέντρα με το δεξί από αριστερά, ο Μπέιλ που είχε πάρει τη θέση του Ίσκο “πέταξε” πίσω από το ύψος του πέναλτι και με φανταστικό “ψαλιδάκι” έδωσε ψιλοκρεμαστή τροχιά στην μπάλα. Ο Κάριους αυτήν τη φορά δεν μπορούσε να κάνει κάτι και η Ρεάλ πήρε προβάδισμα με ένα τέρμα που θα μπει στο πάνθεον με τα καλύτερα της διοργάνωσης.

Ακόμα μία σπασμωδική αντίδραση αντίδραση από τη Λίβερπουλ, που περιορίστηκε σε ένα σουτ εκτός περιοχής του Μανέ το οποίο προσέκρουσε στη ρίζα του δοκαριού. Ο Κλοπ δεν είχε κάποιο επιθετικό “όπλο” για να ρίξει και επέλεξε τον Τζαν στο 83′, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι Ισπανοί έφευγαν σε επικίνδυνες αντεπιθέσεις κι έψαχναν τρίτο γκολ για αν “κλειδώσουν” τη νίκη και το βρήκαν ξανά με δύο γνωστούς… ήρωες. Μακρινό σουτ του Μπέιλ στο 83′, νέα γκάφα του Κάριους και 3-1 για τη Ρεάλ.

Ο τελικός είχε κριθεί και απέμενε απλώς το τελικό σκορ. Θα μπορούσε να είναι 4-1, αν ένας φίλαθλος δεν εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο στις καθυστερήσεις για να διακόψει μία ευκαιρία του Ρονάλντο, που έμεινε “άσφαιρος” στον τελικό.

Ο Μίλοραντ Μάζιτς σφύριξε για τελευταία φορά και η Ρεάλ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη σερί χρονιά, τέταρτη σε πέντε χρόνια και 13η συνολικά.

Ιστορική πρωτιά

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού αθλητισμού, ο ίδιος σύλλογος βρίσκεται στην κορυφή σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Την ίδια σεζόν που ο Πάμπλο Λάσο και οι παίκτες του πανηγύρισαν το 10ο τρόπαιο της EuroLeague, ο Ζινεντίν Ζιντάν και οι δικοί του παίκτες έφτασαν στο 13ο τρόπαιο του Champions League.

Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία ο ίδιος σύλλογος είναι Πρωταθλητής Ευρώπης στα δύο αθλήματα. Στο μπάσκετ ο ισπανικός σύλλογος τα κατάφερε στο Βελιγράδι σε βάρος της Φενέρμπαχτσε, ενώ στο ποδόσφαιρο η ομάδα που την… πάτησε στο Κίεβο ήταν η Λίβερπουλ.

Δείτε λεπτό προς λεπτό την ανασκόπηση του μεγάλου τελικού από το Liveblog του Sport 24

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα