Νέο τελεσίγραφο απ' την Eldorado – 'Παγώνει' πάλι την επένδυση στις Σκουριές

Press conference of Eldorado Gold on the progress of the gold mining project in Greece, in Athens, Greece on Sep. 11, 2017. /    Eldorado Gold        ,   ,  11 , 2017.
Press conference of Eldorado Gold on the progress of the gold mining project in Greece, in Athens, Greece on Sep. 11, 2017. / Eldorado Gold , , 11 , 2017. ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Η εταιρεία ανακοίνωσε την ανάληψη νομικής δράσης προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατηγορώντας και πάλι το υπ. Ενέργειας- 'Κανένα σχόλιο όσο διαρκεί η διαιτησία' λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος

Πιέσεις στην κυβέρνηση, κατηγορώντας εκ νέου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στις Σκουριές επιχειρεί να ασκήσει και πάλι η Eldorado Gold για την επένδυση στις Σκουριές την οποία «παγώνει» για ακόμη μια φορά, ανακοινώνοντας συγχρόνως προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με σημερινή της ανακοίνωση η καναδική πολυεθνική ενημερώνει ότι περνάει το έργο σε φάση προστασίας και συντήρησης και στρέφεται κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος. Όπως αναφέρει «έχει συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με σεβασμό στην ανάπτυξη της θυγατρικής της εταιρείας, της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Στα ορυχεία της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική». «Ωστόσο», συμπληρώνει, το υπουργείο απέτυχε να εκδώσει την άδεια για την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση στις Σκουριές, όπως και για άλλα πράγματα, αλλά δεν περιορίστηκε στην μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων στις Σκουριές».

Η εταιρεία ενημερώνει επίσης ότι έχει αναλάβει νομική δράση «εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, προκειμένου να επιβάλει και να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά της». Συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι πρόκειται για «τρεις αγωγές που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας δικαστική προστασία για την παράλειψη του Υπουργείου να εκδώσει συνήθεις άδειες εγκατάστασης, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στις Σκουριές».

Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «η εταιρεία θα συνεχίσει την επένδυση της στις Σκουριές μόλις λάβει την έγκριση και τις απαιτούμενες άδειες, σε συνδυασμό με μια υποστηρικτική κυβέρνηση ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικά με τη χρήση και την υιοθέτηση των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών».

«Παρόλο που έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στα ορυχεία της Ολυμπιάδας, απαιτούμε την απαραίτητη άδεια και την υποστήριξη της κυβέρνησης προτού επενδύσουμε περαιτέρω στις Σκουριές. Ως εκ τούτου τώρα αναλαμβάνουμε την απαραίτητη νομική δράση για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα της εταιρείας, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων μέσω του διαρκούς διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado George Burns.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν ακόμη: 1) το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) η συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ Ελληνικός Χρυσός και 3) το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Τα σωματεία προσέφυγαν για το θέμα της παράτασης ενός έτους, της άδειας στάσης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εν λόγω ανακοίνωση, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι όσο διαρκεί η διαδικασία της διαιτησίας δεν θα προχωρήσουν σε κανένα σχόλιο.

Μιλώντας άλλωστε σήμερα στο Ραδιόφωνο 24/7 ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι η διαιτησία θα αποσαφηνίσει για το ζήτημα που αφορά όχι μόνο στην εξόρυξη και μεταφορά στο εξωτερικό, αλλά και κατασκευή εργοστασίου. Το δεύτερο θέμα -όπως είπε ο κ. Σταθάκης – είναι εάν όλο αυτό θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Θέλουμε την εξορυκτική δραστηριότητα, αλλά όχι σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας συμπλήρωσε.

Επισήμανε το όφελος της χώρας από την επένδυση λέγοντας ότι εκτός από το ποσοστό υπάρχει και η φορολογία σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 20 δισ ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης, είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικές επενδύσεις αλλά με καθεστώς εργασιακής ασφάλειας, με αξιοπρεπείς μισθούς και δίκαιους κανόνες ανάπτυξης.

ADVERTISING

SHARE: