Ομιλούν κινεζικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Ομιλούν κινεζικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος Eurokinissi

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να ακολουθήσει, μεταξύ των δύο εταίρων, με δεδομένο τον εκρηκτικό χαρακτήρα του επικεφαλής των ΑΝΕΛ.

«Μια αόρατη κόκκινη κλωστή ενώνει αυτούς που η μοίρα θα τους φέρει κοντά ανεξαρτήτως χρόνου, τόπου ή συνθηκών. Η κλωστή αυτή μπορεί να τεντώσει ή να μπερδευτεί αλλά δεν θα σπάσει ποτέ» λέει μια κινέζικη λαϊκή παροιμία.

Στην περίπτωση των σχέσεων του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, αυτό μένει να αποδειχθεί. Τα γεγονότα δείχνουν ότι η κλωστή έχει τεντώσει τόσο πολύ που είναι θέμα λίγου χρόνου να σπάσει. Το θέμα είναι τι την κρατάει ακόμα και τι θα σημάνει τυχόν διάρρηξή της!

Η αυτονόητη πρώτη σκέψη είναι ότι η κλωστή διασφαλίζει την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το σπάσιμό της θα επιφέρει ακύρωση στις σχέσεις των δύο εταίρων.

Μόνο τη ρήξη, όμως, ή και την πτώση της κυβέρνησης; Και τι πρόκειται να ακολουθήσει, μεταξύ των δύο εταίρων, με δεδομένο τον εκρηκτικό χαρακτήρα και τον τρόπο που μέχρι σήμερα πολιτεύεται ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ; Θα πορευτούν ως τις εκλογές ως δύο διαζευγμένοι που όμως για το καλό των τέκνων τους θα σεβαστούν την μέχρι τότε κοινή τους πορεία; Η θα αντιγράψουν εκείνα τα ζευγάρια που από τους όρκους πίστης καταλήγουν στη δημόσια διαπόμπευση των συντρόφων τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους επιγόνους τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση για τα κομματικά τους ακροατήρια;

Πριν ακόμα προσέλθουν σε συνάντηση για τους όρους του «διαζυγίου», ο κ. Καμμένος υπαινίχθηκε ότι ο πρωθυπουργός μεθοδεύει αποστασία βουλευτών των ΑΝΕΛ προκειμένου να ψηφιστεί το Μακεδονικό. Χαρακτήρισε ολετήρα τον κ. Νίκο Κοτζιά, είπε ότι δεν θα πέσει στα γόνατα για να τον εκτελέσουν και ανακοίνωσε την έναρξη ανένδοτου αγώνα. Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι διαμηνύοντας ότι δεν δειλιάζει, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην ύπαρξη πλειοψηφίας για να ψηφιστεί το Μακεδονικό, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τους φόβους του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι βουλευτές του θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ότι τουλάχιστον ο κ. Αθαν. Παπαχριστόπουλος θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και στη συνέχεια ( προσοχή, στη συνέχεια και όχι νωρίτερα ) θα παραδώσει την έδρα του. Άρα, τα περί έκρηξης οργής για την πρόσφατη επίσκεψη του ιατρού- βουλευτή στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν δα, και μεγάλη αξία.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καμμένος κάνει κι αυτός τις μαθηματικές πράξεις που επιχειρεί να επιλύσει το πανελλήνιο αυτές τις μέρες γνωρίζοντας ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η συμφωνία θα περάσει με τη στήριξη δύο δικών του βουλευτών και τριών βουλευτών του Ποταμιού.

Από δω και πέρα, αρχίζουν τα προβλήματα για τους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς εταίρους.

Το πρώτο πρόβλημα το έχει ο κ. Καμμένος. Όχι μόνο γιατί το κόμμα του κινδυνεύει να εξαϋλωθεί σε λίγο καιρό, αλλά και γιατί, ειδικά στην περίπτωση που προηγηθεί της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, κι αν ο ίδιος επιμείνει στη μέχρι σήμερα θέση του για καταψήφισή της, θα πρέπει να εξηγήσει στο εκλογικό σώμα, γιατί εξακολουθεί να στηρίζει μία κυβέρνηση που φέρνει προς ψήφιση μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, όπως θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών. Το ότι μέχρι σήμερα έχει μεταβάλει στάση πολλές φορές δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη μιας τέτοιας επιλογής. Οσο περνάει ο καιρός, άλλωστε, τόσο πιο προφανές γίνεται ότι η διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών θα μετατραπεί σε έναν καθρέπτη που ο κάθε βουλευτής θα σταθεί ενώπιόν του για να αναμετρηθεί με τις προσωπικές του πλέον ευθύνες.

Το δεύτερο πρόβλημα θα το έχει μετά βεβαιότητας η κυβέρνηση, ακόμα και στην περίπτωση που όπως όλα δείχνουν εξασφαλίσει τους «151» που χρειάζεται για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Πώς όμως θα σταθεί πολιτικά μία κυβέρνηση χωρίς την ανοχή του κ Παν. Καμμένου; Ακόμη κι αν ένας και δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν το κόμμα του κ. Καμμένου απολέσει τα θεσμικά προνόμια της κοινοβουλευτικής ομάδας, και πάλι το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να επιζητήσει την ανοχή του νυν υπουργού Αμυνας.

Μήπως τελικά έχουν δίκιο οι Κινέζοι;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα