Η κατάργηση του άδικου ΕΝΦΙΑ θα φέρει την ‘τέλεια καταιγίδα’ σε κράτος και τράπεζες

Η κατάργηση του άδικου ΕΝΦΙΑ θα φέρει την ‘τέλεια καταιγίδα’ σε κράτος και τράπεζες
Η πόλη της Αθήνας όπως φαίνεται από ψηλά,Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ήταν γνωστό ότι οι άξιες ήταν το ίδιο αντικειμενικές με τις αποφάσεις των πολιτικών. Αφού μας λήστεψαν, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε…

Ο ληστρικός τρόπος με τον οποίο οι Κυβερνήσεις διαχρονικά μπάλωσαν τις δημοσιονομικές τρύπες, σείστηκε συθέμελα χθες με μια ακόμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό που γνωρίζαν άπαντες πλην των αρμόδιων Υπουργών επιβεβαιώθηκε. Οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων υπολογίζονται μια σειρά από φόροι (μεταξύ αυτών και ο ΕΝΦΙΑ), δεν είναι ακριβώς αντικειμενικές αλλά μάλλον αυθαίρετες. Με τη βούλα του δικαστήριου πλέον, η αλλαγή είναι επιβεβλημένη και αυτό δημιουργεί διάφορες παρενέργειες.

Οι πολίτες στις τέσσερις περιοχές για τις οποίες απεφάνθη το ΣτΕ, πλήρωσαν ήδη τα σπασμένα και δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος για θεραπεία, δεν θα τα πάρουν πίσω. Το ίδιο θα συμβεί και με όλους τους υπόλοιπους που αδικήθηκαν από τις αυθαίρετες αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων. Οι αντικειμενικές άξιες θα πρέπει να διορθωθούν για το επόμενο έτος αλλά ότι πληρώθηκε πάει υπέρ Πατρίδος.

Η υπόθεση με τις λάθος αντικειμενικές, ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Από την εποχή που ο καθηγητής Νίκος Καραβίτης εμπνεύστηκε τον ΕΝΦΙΑ και τον υπερασπίζονταν με τη ρήση ότι “είναι πιο δίκαιος από το χαράτσι”. Το κράτος όμως, λειτουργώντας κουτοπόνηρα, άφησε τις άξιες απαράλλαχτες προκειμένου να “βγαίνουν” τα νούμερα και να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε δυσάρεστες αλλαγές. Με άλλα λόγια δημιούργησε έναν τρελό φόρο-καρμανιόλα που δεν είχε κανένα εχέγγυο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε πολιτικά στην κατάργηση του φόρου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διατυμπάνιζε ότι δεν πληρώνει. Όταν όμως ανέλαβε την εξουσία αντελήφθη ότι η κατάργηση θα συνεπάγονταν ισοδύναμα μέτρα. Μέτρησε το πολιτικό κόστος και αποφάσισε να τον διατηρήσει κάνοντας επίσης αυθαίρετες αλλαγές. Χωρίς επιστημονικά κριτήρια αλλά με μόνο κριτήριο τι συμφέρει την δική του εκλογική πελατεία. Τουλάχιστον όπως εκτίμησε το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και η προσαρμογή τους στην πραγματικότητα, θα έλυνε προφανώς το πρόβλημα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία -κάτι που αποθαρρύνει κατά βάση τους πολιτικούς- αλλά μπορεί να γίνει. Το ότι δεν προχώρησαν στον εξορθολογισμό τους οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι με λογικές αντικειμενικές άξιες δεν θα εισέπρατταν το ποσό που προϋπολογίσαν.

Δεν θα εισέπρατταν και μια σειρά από άλλους φόρους που σχετίζονται με τις αντικειμενικές άξιες όπως για παράδειγμα τους φόρους μεταβίβασης ή κληρονομίας. Βάσει αυτού του αυθαίρετου υπολογισμού της αξίας ενός ακίνητου έχει στηθεί σχεδόν όλο το οικοδόμημα της φορολογίας που σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία. Η ενδεχόμενη προσαρμογή τους στην πραγματικότητα απειλεί να τινάξει όλο το σαθρό φοροοικοδόμημα στον αέρα.

θα τινάξει στον αέρα και τον σχεδιασμό για τις τράπεζες. Στα χαρτοφυλάκια των οποίων, δεν αποτυπώνεται η σημερινή αξία των ακινήτων που έχουν υποθηκεύσει οι πολίτες για να λάβουν δάνεια. Αν κάτι τέτοιο συμβεί οι δείκτες των κόκκινων δανείων θα εκτιναχθούν. Οι άξιες των υποθηκευμένων ακινήτων είναι πολύ μικρότερες από αυτές που υπολογίζουν οι τραπεζίτες βασιζόμενοι στις αντικειμένικές. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα είναι τεράστιες, ίσως και αδύνατον να καλυφθούν.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και ο εναρμονισμός τους με τις πραγματικές άξιες θα αλλάξει συνολικά τον προϋπολογισμό του κράτους. Για να μπορούν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να αλλάξει άρδην ο φορολογικός σχεδιασμός. Η διαδικασία θα είναι επίπονη διότι θα απαιτηθούν δικαιότεροι φόροι που θα πλήξουν όμως πολύ περισσότερους. Θα απαιτηθεί επίσης ανάληψη δράσης για θέματα που χρονίζουν και τα οποία προς το παρόν κρύβονται κάτω από το χαλί. Οι καθυστερήσεις πληρώνονται από όσους το κράτος θεωρεί κορόιδα και τους φορολογεί βάναυσα.

Οι τίμιοι πολίτες πληρώνουν αγόγγυστα. Όχι ότι μπορούν να κάνουν κι’ αλλιώς. Οι υπουργοί οικονομικών και οι παρατρεχάμενοι φορολογικοί σύμβουλοι εμφανίζονται με το ύφος της αυθεντίας για να επιβάλλουν τους εξαιρετικά άδικους νόμους τους αλλά κρύβονται σαν τα ποντίκια όταν με τη βούλα του ΣτΕ, οι νόμοι που έφτιαξαν χαρακτηρίζονται αυθαίρετοι. Θα όφειλαν τουλάχιστον μια συγγνώμη στους πολίτες που λήστεψαν.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα