Ενωτική παρέμβαση Αβραμόπουλου μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Ενωτική παρέμβαση Αβραμόπουλου μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις
Nikos Libertas/SOOC

Ο Επίτροπος προειδοποιεί ότι αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη και ζητά να αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μαζί το κόστος των δύσκολων αποφάσεων

Έκκληση να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια “για μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία”, απευθύνει με δήλωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

“Ως Ευρωπαίος και Έλληνας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώ καθήκον μου, αυτήν την ύστατη και κρίσιμη ώρα, να απευθύνω έκκληση να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Τη στιγμή αυτή αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Παράλληλα, προσθέτει πως “Η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη, μόνο όταν βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και ο λαός της να βρει εκεί και πάλι το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Είναι αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δεν υπάρχουν ανώδυνες αποφάσεις. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε, ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο υποχρεώσεις. Είναι και ευθύνη. Είναι ανάπτυξη και ευημερία. Είναι σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Είναι συμμετοχή σε μία γεωπολιτική ζώνη, προόδου, σταθερότητας και ασφάλειας”.

Τέλος τονίζει ότι: “Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και των περιστάσεων. Να αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μαζί, το κόστος των δύσκολων αποφάσεων, αλλά και τη μεγάλη ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας. Σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Μόνο έτσι μπορεί η Ελλάδα ενωμένη να πατήσει σε στέρεο έδαφος και πάλι, κοιτώντας και προχωρώντας μόνο μπροστά. Ενώπιον αυτών των ευθυνών και της εθνικής προσπάθειας, κανένας δεν περισσεύει. Και κάτι ακόμα. Να μην χωριζόμαστε σε νικητές και ηττημένους. Διότι δεν θα υπάρχουν ούτε οι μεν, ούτε οι δε. Από αυτήν την περιπέτεια, νικήτρια πρέπει να βγει μόνο η χώρα.”

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του:

Επιστολή του Έλληνα επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλους με επιστολή του προς τους υπουργούς ζητά να επιταχυνθεί η αποκαλούμενη “πολιτική επιστροφής” των μεταναστών. Το 2014 μόνο το 39% των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο σε χώρα της ΕΕ επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς που επικαλείται την επιστολή αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι το να σταλούν πίσω στις χώρες τους όσοι αναζητούσαν απλώς μια καλύτερη ζωή και δεν δικαιούνται άσυλο, θα αποτρέψει άλλους να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου. Η πιο αποτελεσματική πολιτική για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στις πατρίδες τους θα βοηθούσε επίσης να προστατευθούν εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Μετά τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών στη Μεσόγειο φέτος οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν δράση, όμως καθώς το αντιμεταναστευτικό αίσθημα εντείνεται και οι περικοπές στους προϋπολογισμούς συνεχίζονται, εμφανίζονται διχασμένες στο ποια θα πρέπει να είναι η λύση που θα δώσουν στο πρόβλημα. Η Κομισιόν θέλει από τις χώρες να συμφωνήσουν για τη μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο (24.000 από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να δεχτούν να φιλοξενήσουν περισσότερους μετανάστες.

Στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί θα συζητήσουν την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ζητήσει επίσης να τροποποιηθεί η εντολή που έχει η Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα, προκειμένου να της επιτραπεί να διεξάγει επιχειρήσεις απέλασης μεταναστών με δική της πρωτοβουλία. Μέχρι σήμερα, η Frontex μπορεί μόνο να συντονίζει τις επιχειρήσεις στις οποίες μετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα