‘Μύλος’ με το μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα: Αναβλήθηκαν τα αποκαλυπτήρια, ‘δεν είμαι φασίστρια’ λέει η δήμαρχος

‘Μύλος’ με το μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα: Αναβλήθηκαν τα αποκαλυπτήρια, ‘δεν είμαι φασίστρια’ λέει η δήμαρχος

"Φωτιά" έβαλε η αναβολή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ολοκαυτώματος για τους Έλληνες Εβραίους της Καβάλας. Η δήμαρχος δεν ήθελε το Άστρο του Δαυίδ σε εμφανές σημείο. Τι υποστηρίζει

Χαμός έχει γίνει τις τελευταίες μέρες στην Καβάλα για το μνημείο του Ολοκαυτώματος για τους 1.484 Έλληνες Εβραίους της πόλης που θανατώθηκαν από τους ναζί.

Τα αποκαλυπτήρια του ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν την Κυριακή (17/05) αλλά αναβλήθηκαν, καθώς η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δεν ήθελε να τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος το Άστρο του Δαυίδ, προκειμένου να προστατευθεί από πιθανή βεβήλωση.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση, μεταξύ άλλων, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, το οποίο με ανακοίνωση του, χαρακτήρισε: “απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική την απαίτηση και την απόφαση της Δημάρχου Καβάλας, θεωρώντας την κατάφωρη πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της Χώρας, καθώς και βάναυση προσβολή της ιερής Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρωτοφανή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης”.

Το βράδυ της Παρασκευής (15/05), ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν. Μετά από επαφές της δημοτικής αρχής της πόλης με το ΚΙΣΕ, φαίνεται ότι βρέθηκε λύση και προτάθηκε να γίνουν κανονικά τα αποκαλυπτήρια, με το Άστρο του Δαυίδ σε εμφανές σημείο του μνημείου.

Δήμαρχος: Είναι εντελώς άδικο να με αποκαλούν φασίστρια

Σύμφωνα με την κ. Τσανάκα όμως, οι προσκεκλημένοι είχαν ήδη ενημερωθεί για την αναβολή της εκδήλωσης. “Με βάση τα όσα είχαν ειπωθεί ως και τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, είχαμε όντως προσανατολιστεί στο να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση. Ωστόσο, στις 11:30 το βράδυ συνομίλησα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Μωυσή Κωνσταντίνη, ο οποίος και μου ανέφερε ότι ήδη είχαν αποσταλεί ακυρωτικές επιστολές προς όλους είχαν κληθεί για την εκδήλωση της Κυριακής -επρόκειτο να έρθουν καλεσμένοι ακόμα και από το Ισραήλ-, και συνεπώς δεν ήταν δυνατό να δοθούν εκ νέου προσκλήσεις για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Κατά συνέπεια αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην οριστική αναβολή της εκδήλωσης, η οποία και θα πραγματοποιηθεί σε μέρα και ώρα που θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω και σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο”.

Και συνέχισε, σχετικά με τις επιθέσεις που δέχτηκε: “Είναι εντελώς άδικο να με αποκαλούν ‘φασίστρια’. Έχω μεγαλώσει με ανθρώπους διαφόρων προελεύσεων, μεταξύ αυτών και με ανθρώπου εβραϊκής καταγωγής -αν και, μετά τον πόλεμο, ο αριθμός τους ήταν σημαντικά μικρότερος. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορία του τόπου μας και όλων όσων έζησαν σε αυτά τα χώματα -όπως των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ποντίων που θα τους τιμήσουμε τις επόμενες ημέρες στα πλαίσια της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων- και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε”.

 

“Κάποιοι λένε για γραμμάτια. Προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια”

Το Σάββατο (16/05) ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο δήμος Καβάλας, επισημαίνοντας ότι δεν επιδιώκει και δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βίωσαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας.

“Μετά από χρόνια απραξίας και σχεδίων επί χάρτου, αποτελεί ιερή υποχρέωση και ιστορικό καθήκον της πόλης η εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους απέναντι στους 1.484 Εβραίους συμπολίτες μας και τις οικογένειες τους, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και των συμμάχων της. Κι αυτό δεν το οφείλουμε μόνο απέναντι σ’ εκείνους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς μας και την ίδια την πόλη μας.

Δε θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν φορέα ότι μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Καβάλα και οι κάτοικοι της αποτέλεσαν την πρώτη τοπική κοινωνία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που απότισε φόρο τιμής στους συμπολίτες της Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Έτσι, το 1952 η Καβάλα πρώτη ανέγειρε μνημείο στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών της μέσα στο χώρο του Εβραϊκού νεκροταφείου. Κανείς λοιπόν σήμερα δεν επιδιώκει και σαφώς δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βιώσαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Δήμος Καβάλας και είναι βέβαιο ότι η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας θα γίνουν πολύ σύντομα, στο επιλεγμένο κεντρικό σημείο της πόλης με τις τιμές που αρμόζουν στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν, με την παρουσία των συγγενών των θυμάτων και βέβαια με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στις 14 Μαΐου 2015, ουδέποτε λήφθηκε απόφαση ματαίωσης της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου. Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει.

Γίνεται αντιληπτό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ότι ο Δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο Δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα.

Τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνει κάποιος με έκπληξη ότι ορισμένοι «δήθεν» προοδευτικοί μιλούν για «γραμμάτια». Προφανώς κρίνουν εξ ίδιων τα αλλότρια, αφού η όποια πολιτική σταδιοδρομία τους βασίστηκε αποκλειστικά στην εξόφληση μικρών και μεγάλων προεκλογικών ή μετεκλογικών «γραμματίων».

Η σημερινή δήμαρχος απέδειξε περίτρανα με τη στάση της ότι τηρεί το λόγο της, δεν ψεύδεται και δεν ξεχνάει εσκεμμένα ανοιχτά θέματα μέσα σε κλειστά ντουλάπια. Ό,τι ξεκινάει το ολοκληρώνει χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος, αναγνωρίζοντας παραλείψεις και τυχόν λάθη που έγιναν, αλλά σεβόμενη απόλυτα τα θρησκευτικά σύμβολα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων”.

(Με πληροφορίες από kavala-portal.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα