Παράλληλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Σκόπια για τη Μακεδονία

Παράλληλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Σκόπια για τη Μακεδονία

Σε δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, καλεί η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας - Κύμα αντιδράσεων και στα Σκόπια με αίτημα να μην αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας

Από τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η μαραθώνια διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά της προτεινόμενης ονομασίας για τη πΓΔΜ, όπως προέκυψε από την κατ’αρχήν συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δηλώνουν ότι στοχεύουν σε έναν “μαραθώνιο” με στόχο να παραμείνουν έξω από τη Βουλή ως αύριο το βράδυ ζητώντας να μην περάσει η συμφωνία με τα Σκόπια. Για τις Πρέσπες το ραντεβού έχει οριστεί για την Κυριακή στις 10:00 στο Πισοδέρι.

Στο Σύνταγμα, ανάμεσα στον κόσμο που συγκεντρώνεται, υπάρχουν και άτομα που κρατάνε κράνη.

 

Παράλληλες διαδηλώσεις

Έχει προγραμματιστεί η μαραθώνια διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά της προτεινόμενης ονομασίας για τη πΓΔΜ. “Δεν θα δεχτούμε φωνές εκτός δημοκρατικού τόξου στη διαδήλωση”, δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 ο πρόεδρος της παμμακεδονικής ένωσης μακεδονικού αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, Μιχαλης Χρυσανθοπουλος.

 

“Από αύριο θα έχουμε νέους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό. Θα είμαστε όλη μέρα έξω από τη Βουλή ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί”, δήλωσε άλλωστε χθες ο Στέργιος Καλόγηρος, δημοσιογράφος από το κανάλι Βεργίνα TV και μέλος της επιτροπής για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την προστασία της μειονότητας των Σκοπίων, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Β. Σκουρή και Α. Σπανού.

Επιβεβαίωσε ότι γίνεται προετοιμασία διαδήλωσης στις Πρέσπες την ημέρα μονογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό: “Στέλνουν 800 αστυνομικούς να μας φυλάνε” είπε χαρακτηριστικά καλώντας την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκτίμησε ότι οι νέοι Αγανακτισμένοι θα είναι πολλοί και αποφασισμένοι.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στα Σκόπια, λίγες ώρες μετά την άρνηση Ιβανόφ να υπογράψει τη συμφωνία.

Τα Σκόπια βρίσκονται σε διαρκή ένταση με συνεχείς διαδηλώσεις που διοργανώνονται κατά της συμφωνίας για αλλαγή του ονόματος, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με τον πρόεδρο.  Χθες, είχαμε τη δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων από οπαδούς της αντιπολίτευσης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να μην αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, ενώ δεν υπάρχει ικανοποίηση για το προτεινόμενο όνομα.  Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν το όνομα του Ιβανόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο makfax.com.

Η επίσκεψη του Σκοπιανού προέδρου στη Βουλγαρία έφερε εξελίξεις καθώς με την άρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Μ. Μπορίσοφ να τον συναντήσει, επί της ουσίας η Βουλγαρία πήρε θέση υπέρ της συμφωνίας, αν και τόνισε ότι δεν θέλει να παρέμβει στο εσωτερικό της χώρας. Η Βουλγαρία ωστόσο στο παρελθόν έχει στηρίξει την σκληρή γραμμή του πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, και με τη νέα στάση της, ίσως να σηματοδοτεί μια “στροφή” στην πολιτική της.

Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, ο λόγος για την ακύρωση της συνάντησης ήταν πράγματι η αλαζονική συμπεριφορά του Ιβανόφ, σχετικά με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης επί του ονόματος με την Ελλάδα.

Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ακύρωση συνάντησης από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας είναι ένα σπάνιο γεγονός. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η εξέλιξη αυτή δείχνει επίσης ότι η συμπεριφορά του Ιβανόφ σαμποτάρει τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας, καθώς και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της “Μακεδονίας” (όπως αναφέρεται η χώρα από τα βουλγαρικά ΜΜΕ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα