Πλαζ Αστέρα: “Στοπ” από αρχαιολογία και πολεοδομία σε αυθαίρετο, δίπλα σε ναό

Πλαζ Αστέρα: “Στοπ” από αρχαιολογία και πολεοδομία σε αυθαίρετο, δίπλα σε ναό
Η πλαζ του Αστέρα της Βουλιαγμένης και η αυθαίρετη κατασκευή στην παραλία News 24/7

Την άμεση διακοπή των εργασιών σε αυθαίρετη κατασκευή εντός της πλαζ του Αστέρα στη Βουλιαγμένη και πλησίον του Ιερού του Απόλλωνα Ζωστήρα, επέβαλαν μικτά κλιμάκια αρχαιολόγων και πολεοδόμων. Κίνδυνος για τους λουόμενους οι βέργες και οι σιδεριές. Τι αναφέρει ο δήμαρχος Βουλιαγμένης και τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα.

Έκθεση που προκαλεί ποικίλα ερωτήματα για την πρακτική που ακολουθήθηκε σε συγκεκριμένο χώρο της πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης και αφορά αυθαίρετο κτίσμα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το News 24/7.

Το σημείο που βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή News 24/7

 

Σε ένα τμήμα- διαμάντι της Αττικής όχι μόνο λόγω της αυξημένης προσέλευσης των πολιτών και του ιδιαιτέρου φυσικού της κάλλους, αλλά κυρίως λόγω του αρχαιολογικού χώρου που περιλαμβάνει, η πλαζ του Αστέρα, αντί να αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό, ώστε να εξασφαλίζεται η αδιαπραγμάτευτη προστασία του, αλλοιώνεται από μια εξόφθαλμη αυθαίρετη κατασκευή.

Ο αριθμός πρωτοκόλλου της "επίμαχης" έκθεσης News 24/7

 

Τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα -που δεν χωρούν ουδεμίας αμφισβήτησης- δείχνουν το σύνολο της αυθαίρετης κατασκευής όπως το έκριναν οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομία και αρχαιολογία) και φανερώνουν ότι όχι μόνο οι εργασίες δεν σταμάτησαν, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά συνεχίζονται τις βραδινές ώρες για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη και ολοκληρώνεται παρά το ότι έχει κριθεί το κτίσμα αυθαίρετο.

Απόσπασμα από την έκθεση αυτοψίας των αρμόδιων κλιμακίων του δήμου News 24/7

 

Ειδικότερα, σε απόσταση ελαχίστων μέτρων -όχι πάνω από 50- από το Ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα (που βρίσκεται εντός της πλαζ) τοποθετήθηκε μια προκάτ κατασκευή με τσιμεντένιες βάσεις, η οποία για να εγκατασταθεί προηγήθηκαν ειδικές διαμορφώσεις του εδάφους (συν/πλην 80 εκατ. άνω αυτών των εκατοστών επιβάλλεται η παρουσία αρχαιολόγου), μπήκαν ειδικές βάσεις με μπετό, ενώ οι βέργες και οι σιδεριές που βρίσκονται σκόρπια στην αμμουδιά, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των λουόμενων.

Φωτογραφικό ντοκουμέντο από την αυθαίρετη κατασκευή News 24/7

Τα πρώτα στάδια του αυθαίρετου κτίσματος στην πλαζ του Αστέρα στην Βουλιαγμένη News 24/7

 

Η έκθεση αυτοψίας που έχει στη διάθεσή του το News 24/7 (με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3000/11-6-2018) αφορά αυθαίρετη μεταλλική κατασκευή με βάσεις από μπετό που βρίσκεται στην πλαζ του Αστέρα και σε αυτή σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες στις 29-5-2018, στις 5-6-2018 και στις 11-6-2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του 267 Π.Δ/τος “Διαδικασία χαρακτηρισμού κατεδάφισης νέων αυθαιρέτων κατασκευών…” (ΦΕΚ 195/Α/1998) όπως ισχύει και σε συνδυασμό με το άρθρο 94 του Ν.4495/2017 (ΦΕΚ 167/Α/2017) όσον αφορά στον υπολογισμό των προστίμων.

Οι αυτοψίες και οι ημερομηνίες οι οποίες έγιναν. Απόσπασμα από το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Νews 24/7
Οι αυτοψίες και οι ημερομηνίες οι οποίες έγιναν. Απόσπασμα από το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Νews 24/7

 
Βάσεις από τσιμέντο βέργες και σιδεριές σε μικρή απόσταση από το αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα News 24/7

 

Η ίδια η έκθεση αυτοψίας με τίτλο “Αυθαίρετη Κατασκευή και Διακοπή Οικοδομικών Εργασιών” βεβαιώνει ότι για την συγκεκριμένη κατασκευή δεν υπήρχε άδεια κατασκευής κυρίως όμως για τις κατασκευές -σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών- “έμπροσθεν του καταστήματος με την εμπορική επωνυμία “nice n easy” για τις οποίες σύμφωνα με το ΦΕΚ 350/4-10-2013 και τα με αρ. Πρωτ. 2901/6-6-2018 και 2937/7-6-2018 έγγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων απαιτείται  έγκριση του Κέντρου Αρχαιολογικού Συμβουλίου” κάτι το οποίο δεν είχε γίνει.

H πλαζ του Αστέρα στη Βουλιαγμένη και η αυθαίρετη κατασκευή News 24/7

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 εκτός από τους ελέγχους της πολεοδομίας του δήμου, παρενέβη και η αρχαιολογία η οποία αποφάσισε να σταματήσει την εκτέλεση κάθε περαιτέρω έργου καθώς δεν υπήρχε σχετική άδεια-έγκριση.

Απόσπασμα από την έκθεση αυτοψίας στο αυθαίρετο της πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης News 24/7

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί, η δυσαρέσκεια που υποβόσκει σε κύκλους υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού. Εκτός από το γεγονός ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων που ελέγχει το έργο ζητά με αίτημά της να διακοπούν οι εργασίες από την αστυνομία, πηγές του ΥΠΠΟ σημείωναν στο NEWS 24/7: “Δεν περιμένεις τέτοιες κινήσεις από μια επένδυση αυτού του ύψους και αυτής της ποιότητας”.

Παράλληλα η έκθεση σημειώνει ότι “αν περάσει άπρακτη η προθεσμία το αυθαίρετο που περιγράφεται θα κατεδαφιστεί, εκτός αν ο ιδιοκτήτης ή κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική ένταση κατ’ αυτής”, ενώ για το σύνολο της αυθαίρετης κατασκευής επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης ύψους 158.400ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 79.200ευρώ.

Το πρόστιμο της παράνομης ανέγερσης News 24/7

 

Η ίδια η έκθεση που κοινοποιήθηκε και προς το ΑΤ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ζητά να “διακοπούν  χωρίς άλλη ειδοποίηση οι οικοδομικές εργασίες και να παρακολουθούν οι αρχές την τήρηση της διακοπής των οικοδομικών εργασιών σύμφωνα με το άρθρο 27 του ΓΟΚ/85 όπως ισχύει και τις προαναφερόμενες διατάξεις, καθώς και το άρθρο 92, παρ. 5 του Ν.4495/2017”, κάτι το οποίο δεν γίνεται καθώς το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Oι εργασίες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί εκθέσεις αυτοψίας που απαγορεύουν τις οικοδομικές εργασίες News 24/7

 
Συνεχίζονται οι οικοδομικές εργασίες παρά τις εκθέσεις αυτοψίας που ζητάνε την διακοπή τους News 24/7

Η αυθαίρετη κατασκευή από διαφορετική "γωνία" News 24/7

Η αυθαίρετη κατασκευή στην πλαζ του Αστέρα της Βουλιαγμένης News 24/7

 
Η αυθαίρετη κατασκευή στην πλαζ του Αστέρα της Βουλιαγμένης Νews 24/7

 

Σημειώνεται ότι όπως ορίζει ο νόμος το σύνολο της έκθεσης μαζί με τα σχετικά διαγράμματα κοινοποιήθηκαν, εκτός από την αστυνομία, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, στο ΙΚΑ και φυσικά σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι αυτοψίες και οι ημερομηνίες οι οποίες έγιναν. Απόσπασμα από το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Νews 24/7
Οι αυτοψίες και οι ημερομηνίες οι οποίες έγιναν. Απόσπασμα από το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Νews 24/7

 
Η έκθεση αυτοψίας και οι κοινοποιήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες News 24/7

 
Η αυθαίρετη κατασκευή στην πλαζ του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Βέργες και σιδεριές στην άμμο News 24/7

 
Η αυθαίρετη κατασκευή στην πλαζ του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Στο βάθος οι ξύλινες τάβλες News 24/7

 
Καλώδια για φωτισμό και ξύλινες τάβλες. Η κατασκευή σε πλήρη εξέλιξη News 24/7

 

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Κυρίαρχος ο ρόλος μας να υποστηρίζουμε τη νομιμότητα

Το News 24/7 ως όφειλε επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Ο  δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης ήταν σαφέστατος από την πρώτη του κουβέντα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Κυρίαρχος ρόλος μας είναι να υποστηρίζουμε τη νομιμότητα”, ενώ από την πλευρά των επενδυτών του Αστέρα της Βουλιαγμένης δεν υπήρξε επίσημη απάντηση.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κωνσταντέλλο “ο ρόλος μας είναι να στηρίζουμε την περιοχή και τα αναπτυξιακά σχέδια, ωστόσο, ο κυρίαρχος ρόλος μας είναι να υποστηρίζουμε τη νομιμότητα. Κάτω, λοιπόν, από αυτό πλαίσιο, όσες ενέργειες διαταράσσουν τη νομιμότητα αντιμετωπίζονται άμεσα και απαρέγκλιτα”. Κατά τον δήμαρχο της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης “την επένδυση στον Αστέρα την στηρίζουμε, θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη για το σύνολο της περιοχής. Θεωρούμε όμως αδιαπραγμάτευτα σημαντική την τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα…Όπως η νομιμότητα ισχύει και υλοποιείται για όλους τους δημότες και πολίτες, έτσι πρέπει να ισχύει και για τους μεγάλους οργανισμούς και τους επιχειρηματίες, που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα. Έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό κάνουν στον Αστέρα και οφείλουμε να το υποστηρίζουμε”, ενώ κατέληξε σημειώνοντας: “Για την συγκεκριμένη αυθαιρεσία οι υπηρεσίες του δήμου έλαβαν μια καταγγελία – καθώς η αρμοδιότητα είναι στο  υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο εκδίδει τις άδειες και ελέγχει με τους επιθεωρητές δόμησης τις εξελίξεις των έργων. Παρόλα αυτά, όπως οφείλουμε, στείλαμε κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο έκανε την αυτοψία, επέβαλε τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος και διέταξε παύση εργασιών έως ότου τα υπερκείμενα κλιμάκια να αποφανθούν. Σαν δήμος σας λέω ξανά πώς ό,τι οφείλαμε να κάνουμε το κάναμε και θα το κάνουμε στο μέλλον γρήγορα και αποτελεσματικά”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα