Υπόθεση Τσαλικίδη: Παρούσα δηλώνει η οικογένεια στη νέα έρευνα

Υπόθεση Τσαλικίδη: Παρούσα δηλώνει η οικογένεια στη νέα έρευνα
Trial of Golden Dawn, on May 7, 2015 / 7 , 2015 sooc

Με ανακοίνωση τους, οι γονείς και ο αδελφός του Κώστα Τσαλικίδη δηλώνουν ικανοποίηση για τις πρόσφατες εξελίξεις, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Την ικανοποίηση τους για το νέο άνοιγμα το φακέλου Τσαλικίδη αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα είναι παρόντες στην έρευνα εκφράζουν οι γονείς και ο αδελφός του 39χρονο στελέχους της Vodafone, o θάνατος του οποίου συνδέθηκε με την υπόθεση των υποκλοπών.

Σε ανακοίνωση του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας, Σταύρος Χούρσογλου, που χειρίστηκε την προσφυγή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “στα όσα νόμιμα θα πρέπει δικονομικώς να ακολουθήσουν, ενόψει της ανατροπής των δεδομένων της υπόθεσης του Κώστα Τσαλικίδη από την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η οικογένειά του θα είναι πεισμόνως και σταθερώς παρούσα”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Οι εντολείς μου Γεώργιος, Γεωργία και Παναγιώτης Τσαλικίδης επιθυμούν να εκφράσουν δημόσια την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της 16ης Νοεμβρίου 2017. Με αυτήν, επί προσφυγής τους για τη γνωστή υπόθεση του θανάτου του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, αποκαθίσταται η μνήμη του υιού και αδελφού τους, και καταδεικνύονται οι πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου του. Οι πλημμέλειες τούτες ήταν που, όπως έκρινε ομόφωνα το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαιοδοτικό όργανο, οδήγησαν στην καταδίκη της Ελλάδος για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.

Τούτο ιδρύει, κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  υποχρέωση του κάθε κράτους στο να διαθέτει και στο να ενεργοποιεί μια διαδικασία που να διερευνά αποτελεσματικώς τον κάθε θάνατο. Μια τέτοια επαρκής διερεύνηση, στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, κατά την απόφαση δεν υπήρξε.

Στα όσα νόμιμα θα πρέπει δικονομικώς να ακολουθήσουν, ενόψει της ανατροπής των δεδομένων της υπόθεσης του Κώστα Τσαλικίδη από την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η οικογένειά του θα είναι πεισμόνως και σταθερώς παρούσα”.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), στην οικογένεια του Κ. Τσαλικίδη, καθώς έκρινε πως οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατό του.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, έχει ζητήσει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και έχει μπει δύο φορές στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να τη μελετήσει, ενώ αναμένεται να δώσει παραγγελία έτσι ώστε να ανοίξει και πάλι ο φάκελος Τσαλικίδη, για να αποσαφηνιστούν 12 χρόνια μετά, τα αίτια θανάτου του.

Νωρίτερα, το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), στην οικογένεια του Κ. Τσαλικίδη, καθώς έκρινε πως οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του.

(Φωτό: sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα