Καταλονία: Ζήτημα ωρών η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας

Pro independence supports wrapped by ''esteleda'' or Catalan pro independence flags stand in front a balcony while people protest with banner reading, ''Self determination'' in support of the Catalonia's secession referendum, in Pamplona, northern Spain, Sunday, Oct. 1, 2017.   Catalonia's defiant regional government is pressing ahead with a ballot on seceding from Spain.(AP Photo/Alvaro Barrientos)
Pro independence supports wrapped by ''esteleda'' or Catalan pro independence flags stand in front a balcony while people protest with banner reading, ''Self determination'' in support of the Catalonia's secession referendum, in Pamplona, northern Spain, Sunday, Oct. 1, 2017. Catalonia's defiant regional government is pressing ahead with a ballot on seceding from Spain.(AP Photo/Alvaro Barrientos) AP

«Κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε το βράδυ ο καταλανός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζντεμόν

Πλησιάζει ολοένα το ενδεχόμενο η Καταλονία να προχωρήσει μέσα στις επόμενες μέρες ή και ώρες σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία. «Κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε το βράδυ ο καταλανός πρωθυπουργός Κάρλος Πουτζντεμόν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζορντί Τουρούλ, το 90% των ψηφοφόρων τάχθηκε στο δημοψήφισμα υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία, ενώ η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε στο 42%. Ας σημειωθεί ότι οι πολέμιοι της ανεξάρτητης Καταλονίας κάλεσαν σε μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος, το οποίο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σε δηλώσεις του ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι η εκλογική διαδικασία στην Καταλονία ήταν σκηνοθετημένη. «Στην Καταλονία δεν έγινε δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Τα συνδικάτα παραλύουν σήμερα την Καταλονία με γενική απεργία

Περισσότερα από 850 άτομα τραυματίστηκαν χθες σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις προσπάθειες της ισπανικής αστυνομίας να ματαιώσει και να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ως αντίδραση στην έξαρση της βίας, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και τα δύο μεγάλα ισπανικά συνδικάτα UGT και CCOO, κάλεσαν σε γενική απεργία σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την «σοβαρή παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών» των Καταλανών.

Πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση στην Καταλονία το τελευταίο 24ωρο τόσο στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι όσο και στον τοπικό πρωθυπουργό Κάρλος Πουτζντεμόν. Στη Μαδρίτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος Πέντρο Σάνσεθ έκανε λόγο για «ντροπή και λύπη», ζητώντας από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ξεκινήσει διάλογο με την Βαρκελώνη: «Θα πρέπει να διαπραγματευτεί, να διαπραγματευτεί και να διαπραγματευτεί. Αυτή είναι η δική του ευθύνη».

Πηγή:dw.de, Φωτογραφία: AP Photo/Alvaro Barrientos

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία

ADVERTISING

SHARE: