Ισπανικά νησιά περιορίζουν το αλκοόλ και τα σκάφη για πάρτι

Διαβάζεται σε 3'
Ισπανικά νησιά περιορίζουν το αλκοόλ και τα σκάφη για πάρτι
ISTOCK

Να αλλάξουν τουριστικό μοντέλο επιχειρούν ισπανικά νησιά που έχουν συνδεθεί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα ξέφρενα πάρτι

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας επεκτείνουν τους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ στους δρόμους και περιορίζουν περαιτέρω τα σκάφη για πάρτι, σε μια προσπάθεια να βάλουν “φρένο” στις διακοπές με αλκοόλ στις τουριστικές περιοχές.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η αυστηροποίηση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2020 θα εφαρμοστεί σε δημοφιλή hotspots, όπως η Playa de Palma και το Magaluf στη Μαγιόρκα και το Sant Antoni στην Ίμπιζα.

Σε όσους συλλαμβάνονται να πίνουν εκτός των εγκεκριμένων περιοχών θα επιβάλλεται πρόστιμο μεταξύ 500 – 1.500 ευρώ, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, που τίθεται σε ισχύ το Σάββατο, ο αριθμός των κυρώσεων που έχουν ληφθεί σε βάρος αλλοδαπών θα καταμετρηθεί και θα κοινοποιηθεί στις αντίστοιχες πρεσβείες.

Η νομοθεσία εισάγει αυστηρότερους κανόνες κατά των σκαφών για πάρτι, στα οποία θα απαγορεύεται να πλησιάζουν σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου από τις καθορισμένες περιοχές. Η παραλαβή ή η αποβίβαση επιβατών θα συνεχίσει να απαγορεύεται.

Προηγουμένως είχε απαγορευτεί η διαφήμιση των σκαφών για πάρτι στις τρεις περιοχές.

Ο Luis Pomar, εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων, δήλωσε στο BBC ότι ο νόμος του 2020 αφορούσε τον περιορισμό της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Πρόσθεσε ότι ήλπιζε ότι ο νόμος δεν θα χρειαζόταν πλέον “σε τρία με τέσσερα χρόνια, αν εμφυσήσουμε στους ανθρώπους πώς να συμπεριφέρονται”.

Έως και 16 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη βελτίωση των περιοχών που δέχονται τον περισσότερο τουρισμό.

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται ο νόμος έχουν τροποποιηθεί κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών, δήλωσαν οι Βαλεαρίδες Νήσοι.

Ο κ. Pomar δήλωσε ότι μια επιτροπή για την “Προώθηση της ευγένειας στις τουριστικές ζώνες” θα διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει εκπροσώπους των χωρών των οποίων οι τουρίστες συνδέονται περισσότερο με προβλήματα – το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι ο νόμος του 2020 απαγορεύει την πώληση αλκοόλ μεταξύ 21:30 και 08:00 τοπική ώρα (20:30-07:00 GMT).

Κατά την εισαγωγή του νόμου του 2020, η περιφερειακή κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι η πρώτη στην Ευρώπη που περιορίζει την προώθηση και την πώληση αλκοόλ σε ορισμένες τουριστικές ζώνες.

Είπε ότι τα νέα μέτρα θα “καταπολεμήσουν τις υπερβολές” και “θα επιβάλουν μια πραγματική αλλαγή στο τουριστικό μοντέλο αυτών των προορισμών”.

Ωστόσο, ορισμένοι ντόπιοι παραπονέθηκαν ότι ο νόμος θα πλήξει τις επιχειρήσεις τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα