Η ισπανική δικαιοσύνη ακύρωσε τη βασική κατηγορία για στάση κατά του Κάρλες Πουτσδεμόν

Η ισπανική δικαιοσύνη ακύρωσε τη βασική κατηγορία για στάση κατά του Κάρλες Πουτσδεμόν
Ο Κάρλες Πουτσδεμόν AP

Εφαρμόζοντας το νέο ποινικό κώδικα, η ισπανική δικαιοσύνη απάλλαξε τον πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτσδεμόν από τη βασική κατηγορία που τον βάραινε.

Η ισπανική δικαιοσύνη απέρριψε το βασικό κατηγορητήριο κατά του Κάρλες Πουτσδεμόν για το ρόλο του στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017, μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Ο δικαστής εφαρμόζει την εξαίρεση για στάση, αλλά διατηρεί τη δίωξη για υπεξαίρεση και ανυπακοή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατηγορία περί στάσης, η βασική κατηγορία κατά του Πουτσδεμόν, ακυρώθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα ο οποίες εγκρίθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδικιών στο τέλος του Δεκεμβρίου από το κοινοβούλιο.

Αντικαταστάθηκε από την κατηγορία της προσβολής της «δημόσιας τάξης», που επισείει ελαφρύτερες ποινές, αλλά αυτή η κατηγορία δεν μπορεί να απαγγελθεί κατά του Πουτσδεμόν, σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Κεντρικό πρόσωπο της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017, που διέφυγε στο Βέλγιο για να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη, διώκεται πλέον μόνο για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων – που επισείει ελαφρύτερες ποινές σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα – και ανυπακοή.

Κατά συνέπεια, απειλείται θεωρητικά με επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών, αντί των 13 ετών που επιβλήθηκαν το 2019 στον πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Ενας από τους σκοπούς της μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα ήταν η ενίσχυση του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, μέρος του οποίου υποστηρίζει την ισπανική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Θεωρήθηκε επικίνδυνο στοίχημα για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η δεξιά, που ξεπερνά τους σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις, επετέθη με δριμύτητα κατά του νέου ποινικού κώδικα, τον οποίο δεν δίστασαν να επικρίνουν ακόμη και βαρώνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα