Ρωσία για Σκόπια: Ναι στην επίλυση του ονοματολογικού, όχι στο ΝΑΤΟ

Ρωσία για Σκόπια: Ναι στην επίλυση του ονοματολογικού, όχι στο ΝΑΤΟ
Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, πρέσβης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση News 24/7

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι "η Ρωσία υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις", ωστόσο πρόσθεσε πως "η προσπάθεια να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ θυμίζει άλλες μεθόδους"

Υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, αλλά όχι στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ λέει η Ρωσία, διά στόματος του Βλαντιμίρ Τσιζόφ, του πρέσβη της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το Νews 24/7 ρώτησε τον εκπρόσωπο της Ρωσικής ομοσπονδίας αν στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια», απάντησε ο γνωστός για τη γνώση του στα ελληνικά θέματα Βλ. Τσιζόφ. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, και από την Αθήνα και από τα Σκόπια.Kαταλαβαίνουμε ότι το θέμα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο στο εσωτερικό κάθε χώρας λόγω των ετών που έχουν μεσολαβήσει. Η Ρωσία υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις και θα ήθελε να λυθεί το ζήτημα αυτό», τόνισε.

«Σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική και την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ρωσία είναι θετική, αφού θεωρεί τη διαδικασία ως μία πτυχή της παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, η προσπάθεια να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ θυμίζει άλλες μεθόδους των μέσων του 20ου αιώνα. Δεν στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας –γιατί η Ρωσία την έχει αναγνωρίσει με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας- στο ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Βλ. Τσιζόφ.

Στον διεθνή Τύπο, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ ανέλυσε πολλά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. «Οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ παραμένουν μη κανονικές», είπε. «Παρόλο που υπάρχουν διμερείς σχέσεις με κράτη μέλη της ΕΕ –είχαμε δύο επισκέψεις από τον Βούλγαρο Πρόεδρο και Πρωθυπουργό στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη για το πρόσφατο Συνέδριο, ο Βλ. Πούτιν βρίσκεται σήμερα στην Αυστρία- η ΕΕ εξακολουθεί να έχει σε ισχύ τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Δεν ζητάμε να τις ανακαλέσει, θα γίνει με το πλήρωμα του χρόνου», είπε.

Ο πρέσβης επανέλαβε τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου στο κρατικό αυστριακό κανάλι, ότι «εμείς θέλουμε να είναι δυνατή και ευημερούσα η ΕΕ γιατί είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός μας συνεργάτης».

Ο Τσιζόφ τόνισε τα σημεία που ενώνουν τη Ρωσική Ομοσπονδία με την ΕΕ, όπως για παράδειγμα, την υποστήριξη της Συμφωνίας για τα Πυρηνικά του Ιράν. «Και η Ρωσία και η ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ΗΠΑ. Έχουμε προσφέρει τη βοήθειά μας και τη διάθεσή μας για συνεργασία προκειμένου να κάνουμε κοινή προσπάθεια. Περιμένουμε να γίνει αποδεκτή», υπογράμμισε. «Τα κανάλια επικοινωνίας μας είναι ανοιχτά και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις στα ευρωπαϊκά κράτη, ανεξάρτητα από τον πολιτικό τους χώρο, αρκεί να είναι νόμιμα», είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Πάντως δεν είδαμε την ΕΕ να προσπαθεί να διώξει διπλωμάτες των ΗΠΑ»

Σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ που προκάλεσε νέο κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ ΕΕ, Βρετανίας και Ρωσίας, ο πρέσβης είπε ότι «ζητήσαμε αποδείξεις και δεν μας έχουν δοθεί. Η Ρωσία δεν είναι πίσω από το περιστατικό», ενώ για τις «παρεμβάσεις» που κατηγορείται η Ρωσία στις εκλογικές διαδικασίες, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη Μόσχα με αυτό».

Ο Ρώσος πρέσβης δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στο Μουντιάλ που ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα στη χώρα του για πρώτη φορά στην ιστορία. 12 γήπεδα σε 11 πόλεις, 4.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και πολλές ομάδες θα στείλουν μήνυμα αθλητισμού και φιλίας, είπε, κατηγορώντας όσους επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα