Συνάντηση Μέρκελ – Ορμπάν στο Βερολίνο

Συνάντηση Μέρκελ – Ορμπάν στο Βερολίνο
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ AP

Οι δύο ηγέτες εκπροσωπούσαν επί χρόνια αντίθετους πόλους αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ: Από τη μία η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε το 2015 τις πόρτες της χώρας της για τους Σύρους πρόσφυγες, από την άλλη ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να τους δεχθεί.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, στο Βερολίνο για μια επίσκεψη με την αίσθηση της νίκης καθώς οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στους πρόσφυγες φαίνεται να θριαμβεύουν στην Ευρώπη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πλέον είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει.

«Συνέβη κάτι πρωτοφανές: Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να συναντηθεί με τον Βίκτορ Ορμπάν και όχι το αντίθετο», ανέφερε σε άρθρο της η ουγγρική εφημερίδα Magyar Idok που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

«Ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση στην Ευρώπη», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «υποχώρηση» της Μέρκελ.

Μέρκελ και Ορμπάν εκπροσωπούσαν επί χρόνια αντίθετους πόλους αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη: Από τη μία η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε το 2015 τις πόρτες της χώρας της για να δεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να τους δεχθεί στο όνομα της υπεράσπισης των χριστιανικών αρχών της Ευρώπης.

Πλέον είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) μετά την πρώτη τους τετ α τετ συνάντηση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ορμπάν κατήγγειλε «τον ηθικό ιμπεριαλισμό» της Μέρκελ, προτού αναχθεί στον πρωτεργάτη του κλεισίματος «του δρόμου των Βαλκανίων» που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφευγαν από την Ελλάδα για να πάνε στη δυτική Ευρώπη.

Σιγά σιγά ο Ορμπάν κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του στην ΕΕ, βοηθούμενος από την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, όπως η Αυστρία ή η Ιταλία, αλλά και η άνοδός της σε άλλες, όπως η Γερμανία.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα δικαίωσε τον Ορμπάν, ο οποίος έκανε λόγο για την «τεράστια επιτυχία» των απόψεών του.

Η Ευρώπη συμφώνησε να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της αλλά και σε τρόπους για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την ΕΕ, στη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα η Μέρκελ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιό της για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων μπροστά κυρίως στην αντίσταση από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε σε συμβιβασμό με τη συντηρητική πτέρυγα του συνασπισμού της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), και δέχθηκε να τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα όσοι πρόσφυγες έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να απελαύνονται. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταλήξει σε διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία.

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsce Zeitung διερωτάται για την αλλαγή στάσης της Μέρκελ. Η «καγκελάριος των προσφύγων» έχει γίνει αυτή του «φρουρίου» της Ευρώπης, εκτιμά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα