Τέλος εχθροπραξιών στο Χαλέπι. Αγωνία για τους αμάχους

Τέλος εχθροπραξιών στο Χαλέπι. Αγωνία για τους αμάχους

Οι HΠΑ και Βρετανία καταγγέλλουν "σφαγή αμάχων" στο Χαλέπι, με τη Ρωσία να κηρύττει το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Η Τουρκία ετοιμάζει καταυλισμό για την υποδοχή 80.000 αμάχων (Pics + Vid)

Η επιχείρηση των δυνάμεων οι οποίες πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας στο ανατολικό Χαλέπι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, τερματίστηκε, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατήγγειλαν μια «σύγχρονη εκδοχή του κακού» και μια σωρεία «ωμοτήτων».

Ο Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία που προβλέπει ότι οι αντάρτες θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, και ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, απορρίπτοντας τις επικρίσεις τόσο του Οργανισμού όσο και δυτικών κρατών περί θανάτων αμάχων.

Τις τελευταίες ώρες «λάβαμε πληροφορίες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ανεστάλησαν, έχουν τερματιστεί», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της τεταμένης έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας. «Η συριακή κυβέρνηση έχει τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπιού», πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Η παράδοση ή η αποχώρηση των ανταρτών από το Χαλέπι θεωρείται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σήμερα ότι έχουν πληροφορίες κατά τις οποίες Σύροι στρατιώτες και ιρακινοί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 82 αμάχους σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που ανακατέλαβαν. Το Χαλέπι ήταν η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011.

«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του ΣΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσει τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι. «Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν. «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα», είπε.

Ο Τσούρκιν από την πλευρά του επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.

Η πρεσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι.

«Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ για την απομάκρυνση (των ανθρώπων στο ανατολικό Χαλέπι) στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η Πάουερ.

«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα--τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», υποστήριξε.

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι. Κατά τον ίδιο, στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα).

Τέλος εχθροπραξιών στο Χαλέπι. Αγωνία για τους αμάχους

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "είναι ενήμερο" για τις πληροφορίες περί κατάπαυσης του πυρός

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σήμερα ότι έχει ενημερωθεί για τις πληροφορίες πως εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός στο πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι, κατόπιν μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και η Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα καλωσορίσει την εξέλιξη εάν αυτή οδηγήσει στην αναστολή των βομβαρδισμών και επιτρέψει στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί να φύγουν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι τόνισε πως δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οι πληροφορίες περί κατάπαυσης του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι δεν αληθεύουν, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σε θέση να τις επαληθεύσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ανακωχή στο Χαλέπι δεν θα σηματοδοτούσε κατ’ ανάγκη το τέλος της αιματοχυσίας στη Συρία, ενώ κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Θα παρακολουθούμε την κατάσταση στενά», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Προφανώς εάν είναι αλήθεια και πράγματι συνήφθη συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός που όχι μόνο θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τη βία αλλά θα επιτρέψει στους ανθρώπους να φύγουν από το Χαλέπι με ασφάλεια, θα χαιρετίσουμε» την εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε.

Τουρκία: Δημιουργία καταυλισμού για την υποδοχή 80.000 προσφύγων από το Χαλέπι

Οι αρχές της Τουρκίας θα δημιουργήσουν έναν καταυλισμό στον οποίο θα στεγαστούν έως και 80.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Χαλέπι, γνωστοποίησε σήμερα με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Σύμφωνα με τον Σιμσέκ, η χώρα του έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιοδήποτε άλλο κράτος του κόσμου.

Ο Σιμσέκ δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για τον καταυλισμό αυτό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία

ADVERTISING

SHARE: