Τέλος εποχής για την Κούβα και τους Κάστρο

Τέλος εποχής για την Κούβα και τους Κάστρο
Ο Ραούλ Κάστρο με τον Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ AP

Η κουβανική Βουλή συνεδριάζει σήμερα για να εκλέξει τον διάδοχο του Ραούλ Κάστρο στην προεδρία της Κούβας

Νέα σελίδα στην ιστορία της ετοιμάζεται να γυρίσει σήμερα η Κούβα, αφού για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν έξι δεκαετίες την ηγεσία της χώρας δεν θα την έχει επωμιστεί κάποιος με το επίθετο Κάστρο. Σήμερα (στις 4 ώρα Ελλάδας) η κουβανική Βουλή συνεδριάζει προκειμένου να εκλέξει τον διάδοχο του Ραούλ Κάστρο στο τιμόνι της χώρας, εξέλιξη που θα σημάνει το τέλος της εποχής των Κάστρο. Βέβαια σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές διεθνών μέσων η εκλογή του νέου προέδρου δεν αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές, ειδικά αν εκλεγεί το φαβορί που δεν είναι άλλος απ’ τον 57χρονο αντιπρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ.

Ούτε αφίσες ούτε διαφημιστικές πινακίδες ενόψει της αλλαγής σκυτάλης, σχολιάζει ο Guardian, αφού κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το πολιτικό σύστημα θα μείνει άθικτο.

Υγεία και Παιδεία θεωρούνται οι βασικοί τομείς στους οποίους επενδύει το κουβανικό κράτος, με τους κατά κεφαλήν γιατρούς να είναι περισσότεροι και απ’ αυτούς που αντιστοιχούν στους Αμερικανούς.

Όσο για τον Ντίαζ-Κανέλ, παρόλο που μετέχει στην κυβέρνηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι πολιτικές του δεν είναι ευρέως γνωστές στους Κουβανούς. Πρώην υπουργός Παιδείας ο Ντίαζ-Κανέλ έχει δεχθεί κριτική για τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, όμως η εικόνα του είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Φιντέλ και του αδελφού του Ραούλ.

Ο πρεσβύτερος Κάστρο δεν αναμένεται πάντως να εγκαταλείψει όλα τα αξιώματα, καθώς θα παραμείνει Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ως το 2021. Η ημερομηνία που επελέγη για την ιστορική μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, η 19η Απριλίου, συμπίπτει με την 57η επέτειο της επικράτησης των κουβανικών δυνάμεων μετά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, που για την Αβάνα αποτέλεσε «την πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού των γιάνκηδων στη Λατινική Αμερική», το 1961.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα