Αυτές είναι οι πέντε συνήθειες που επιμηκύνουν κατά 10 έτη τη ζωή σου, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αυτές είναι οι πέντε συνήθειες που επιμηκύνουν κατά 10 έτη τη ζωή σου, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πέντε συνήθειες μπορούν να επιμηκύνουν κατά 10 έτη τη ζωή σου Pixabay

Έκπληξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες που διενέργησαν την 30ετή έρευνα, ο αριθμός των επιπλέον ετών, που φτάνει τα 12 χρόνια για τους άνδρες και τα 14 για τις γυναίκες

Οι άνθρωποι που έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους πέντε συγκεκριμένες υγιεινές συνήθειες, μπορούν να προσθέσουν πάνω από μια δεκαετία στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια και ιατρικά αρχεία από 123.000 εθελοντές για να διαπιστώσουν πόσο περισσότερο ζουν οι άνθρωποι αν ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έλεγχαν το βάρος τους, έκαναν τακτική άσκηση, έπιναν αλκοόλ με μέτρο και δεν κάπνιζαν.

Όταν οι επιστήμονες υπολόγισαν το μέσο προσδόκιμο ζωής, παρατήρησαν μεγάλη επίδραση από τις υγιεινές συνήθειες. Σε σύγκριση με όσους δεν είχαν υιοθετήσει καμία από αυτές, οι άνδρες και γυναίκες που ακολουθούσαν και τις πέντε είδαν το προσδόκιμο ζωής τους στα 50 τους έτη, να αυξάνεται από 26 έως 38 έτη και από 29 έως 43 έτη αντίστοιχα, ή επιπλέον 12 έτη για τους άνδρες και 14 για τις γυναίκες.

“Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μελέτη, σκεφτήκαμε ότι οι άνθρωποι που είχαν υιοθετήσει αυτές τις συνήθειες θα ζήσουν περισσότερο. Το εκπληκτικό είναι ο αριθμός των επιπλέον ετών”, δήλωσε ο Μέιρ Στάμπφερ, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές προχώρησαν στην εν λόγω μελέτη σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν γιατί οι ΗΠΑ, που ξοδεύουν περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος, για την υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατατάσσονται στην 31η θέση στον κόσμο όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση το 2015 ήταν 76,9 έτη και 81,6 έτη για τους άνδρες και τις γυναίκες στις ΗΠΑ αντιστοίχως.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, δείχνει ότι ο κακός τρόπος ζωής είναι ένας σημαντικός παράγοντας μείωσης των ετών ζωής. Μόνο το 8% του πληθυσμού ακολούθησε και τις πέντε υγιεινές συνήθειες. Να σημειωθεί ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στον πληθυσμό των ΗΠΑ αλλά ο Στάμπφερ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου.

Οι πέντε υγιεινές συνήθειες ορίστηκαν ως εξής: όχι κάπνισμα, δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 25, τουλάχιστον 30 λεπτά μέτρια άσκησης ημερησίως, όχι περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί 150 ml ημερησίως για τις γυναίκες ή δύο ποτήρια για τους άνδρες, διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και χαμηλή σε κόκκινο κρέας, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν αυτές τις συνήθειες είχαν 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και 65% λιγότερες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση σε εκείνους που ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με την 30ετή έρευνα.

Με δεδομένο ότι αυτές οι συνήθειες είναι γνωστές, το μυστήριο είναι γιατί είμαστε τόσο ανεπίδεκτοι στην υιοθέτησή τους, αναρωτήθηκε ο Στάμπφερ. Μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται ιδιαίτερα να κόψουν το κάπνισμα, στην διαρκή εμπορία ανθυγιεινών τροφών ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν διευκολύνει τους ανθρώπους να ασκούνται, σύμφωνα με τον καθηγητής.

“Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν δράση και να πάρουν την ευθύνη, αλλά ως κοινωνία πρέπει να τους διευκολύνουμε να το κάνουν. Μπορεί να κολλήσουν σε κάποιες συνήθειες και να πιστεύουν ότι είναι αργά για να αλλάξουν τρόπο ζωής αλλά αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι όταν αλλάξουν, έχουν αξιοσημείωτα οφέλη”, δήλωσε ο Στάμπφερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα