Δεκατρείς επενδυτές ενδιαφέρονται για την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Δεκατρείς επενδυτές ενδιαφέρονται για την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού. Σε 13 ανέρχονται οι υποψήφιοι διεθνείς αγοραστές της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, θυγατρικής της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Tην πώληση συντονίζει η Ernst & Young

Θερμό και διεθνές, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για την θυγατρική τράπεζα του Ομίλου της τέως Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης και η οποία έχει το πλεονέκτημα της άδειας λειτουργίας, χωρίς “βεβαρυμένο” παρελθόν.

Η προς πώληση Επενδυτική Τράπεζα εκτός της πλήρους τραπεζικής άδειας που διαθέτει – επιτρέποντας έτσι σε επενδυτές να κάνουν τραπεζική σε μια περίοδο που δεν δίνονται νέες άδειες – έχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια ,  εξειδικευμένο προσωπικό ( λόγω του συγκεκριμένου επενδυτικού της χαρακτήρα), μικρό δίκτυο καταστημάτων. Θωρητικά λοιπόν, έχει τα στοιχεία εκέινα που μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης για νέους επενδυτές που θα θέλουν να μπουν με ένα ευέλικτο σχήμα στο banking του σήμερα. Δηλαδή, στο σχήμα της προσωπικής εξυπηρέτησης μέσα από τα κανάλια του e banking.

Το διαγωνισμό πώλησης συντονίζει η Ernst & Young , η οποία αξιολόγησε την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του οίκου,  στην παρούσα φάση και μετά την πρώτη αξιολόγηση, επιλέχθηκαν 13 επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη, πρώτη αυτή φάση του διαγωνισμού, οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν μη δεσμευτικές.

Θετικό στοιχείο κρίνεται το γεγονός ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προέρχεται κυρίως από το διεθνές χώρο και μάλιστα -0 όπως διευκρίνισε η Ernst & Young – ανάμεσα στους ενδιαφερομένους υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ εταιρειών επενδύσεων (funds), τραπεζικών ιδρυμάτων και ομίλων επιχειρήσεων (conglomerates).

Να σημειωθεί ότι εκτός από την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, ο Ειδικός Εκκαθαριστής  προγραμματίζει την πώληση και όλων των άλλων θυγατρικών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου , δηλαδή της CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ , της Laiki Factors & Forfeiters.

Υπενθυμίζεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, πριν από 5 χρόνια, όταν προηγήθηκε το κούρεμα των καταθέσεων  (haircut) στην Κύπρο, οπότε ο Ομιλος κατέρρευσε.

Το υψηλό ενδιαφέρον για την Επενδυτική Τράπεζα ήταν αναμενόμενο, καθώς διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια και μπορεί να αποτελέσει όχημα εισόδου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, σε μία περίοδο που η έκδοση νέων αδειών έχει ανασταλεί από την ΕΚΤ.

Η τράπεζα διαθέτει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, χαμηλούς δείκτες καθυστερήσεων, μικρό δίκτυο καταστημάτων και ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό, με ειδίκευση στην επενδυτική τραπεζική.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο νέος ιδιοκτήτης της τράπεζας θα επιχειρήσει να τη μετατρέψει σε ένα ευέλικτο σχήμα με περιορισμένο αριθμό καταστημάτων που θα δραστηριοποιηθεί σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών, δίνοντας έμφαση στην προώθηση των εργασιών του μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, με γνώμονα την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα