Διετής αναπροσαρμογή των αντικειμενικών και αλλαγή στη φορολογία της ναυτιλίας

Διετής αναπροσαρμογή των αντικειμενικών και αλλαγή στη φορολογία της ναυτιλίας
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ενώ όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν αποκαλύπτει, ότι συμφωνήθηκε η εξαίρεση από το ΦΠΑ των αγοραπωλησιών κόκκινων και πράσινων δανείων που θα κάνουν τα ειδικά επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Διετή προσαρμογή των αντικειμενικών και προσαρμογές στην φορολογία για την ναυτιλία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την τέταρτη αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα στο κομμάτι για τα φορολογικά και ειδικότερα το μέτρο της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τονίζεται, ότι για το 2018 οι προσαρμογές στο ΕΝΦΙΑ έγιναν με ουδέτερο τρόπο αλλά η προσαρμογή έχει συνέχεια.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι στις περιοχές όπου προέκυψαν αυξήσεις (αυτό ισχύει και για τις λαϊκές περιοχές) και δεν πέρασαν στις τελικές τιμές, που όρισαν οι επιτροπές, αυτό θα πρέπει να γίνει σε δύο χρόνια μοιράζοντας το υπόλοιπο της αύξησης κατά το 50% το 2019 και το υπόλοιπο 50% το 2020. Αντιστοίχως βέβαια σε όσες περιοχές μειώθηκαν λιγότερο οι αντικειμενικές οι μειώσεις θα ολοκληρωθούν την επόμενη διετία.

Αυτόματα, για τις περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές τιμές θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση και του ΕΝΦΙΑ αλλά και των υπολοίπων 19 φόρων που βαρύνουν το ακίνητο και θα προσαρμοστούν στην νέες αξίες από το 2019 ενώ για τις περιοχές που μειώθηκαν θα ακολουθήσουν μειώσεις και τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται η δέσμευση να γίνει προσαρμογή και της φορολογίας στην Ναυτιλία μέχρι και το Ιούλιο επεκτείνοντας την εθελοντική εισφορά και ορίζοντας ένα νέο φόρο επαναπατρισμού κεφαλαίων όπως ζητούσε το μνημόνιο.

Στο κομμάτι που αφορά τα κόκκινα δάνεια η έκθεση συμμόρφωσης αποκαλύπτει, ότι παρά την αρχική ανένδοτη στάση της ελληνικής πλευράς συμφωνήθηκε η εξαίρεση από το ΦΠΑ των αγοραπωλησιών κόκκινων και πράσινων δανείων που θα κάνουν τα ειδικά επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα