FT: ‘Μια ελληνική άνοιξη’ και ένα… διαφορετικό ‘Grexit’

FT: ‘Μια ελληνική άνοιξη’ και ένα… διαφορετικό ‘Grexit’
People stand in front of the Greek Parliament, as vehicles drive past, in central Athens, on Tuesday, Nov. 21, 2017. Lawmakers are preparing for a debate on the 2018 budget, expected to be the last under an international bailout, but the government has promised it will maintain high primary surpluses and painful austerity measures, in the hope of winning more favorable debt repayment terms. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP Photo/Petros Giannakouris)

Η άνοιξη θα ήταν η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα των FT.

Αυτό το “Grexit” θα είναι διαφορετικό. Γιατί το 2018 θα σηματοδοτήσει την “έξοδο” της Ελλάδας από οκτώ χρόνια οικονομικής καθοδήγησης, κλείνοντας ένα οδυνηρό κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, επισημαίνουν οι Financial Times σε άρθρο τους με τίτλο “Μια ελληνική άνοιξη”.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην προγραμματισμένη έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο, στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αυτή την εβδομάδα, στο “ξεκλείδωμα” της τελευταίας δόσης και στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που σημάδεψαν αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο για το ΣΥΡΙΖΑ οι διαμαρτυρίες αυτές δεν είναι παρά ένα μικρό εμπόδιο στον κατά τα λοιπά ομαλό δρόμο προς την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, επισημαίνουν οι FT. Η ελληνική κυβέρνηση “θωρακίζει” από πέρυσι τα αποθεματικά της για να προετοιμάσει τη ζωή μετά τα προγράμματα διάσωσης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δίνει συμβουλές στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για το πως θα αναγεννηθεί η κεντροαριστερά στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους FT, στις Βρυξέλλες εκφράζονται και ορισμένες επιφυλάξεις για το κατά πόσο απρόσκοπτη θα είναι αυτή η έξοδος που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας.

Όπως τονίζεται στο άρθρο,  οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το τέλος του μεγάλου ελληνικού προγράμματος της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο  μακρόχρονες δικαστικές υποθέσεις έχουν επίσης αναδείξει την ανησυχία ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κατάσταση των εγχώριων υποθέσεων της Ελλάδας.

Η πρώτη αφορά στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη σε τρεις πρώην αξιωματούχους της ευρωζώνης στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Και οι δύο αφορούν υποτιθέμενα εγκλήματα από τεχνοκράτες εναντίον του ελληνικού κράτους.

Για τους παρατηρητές της ελληνικής κρίσης, τα δικαστικά έπη είναι εμβληματικά  μιας άρχουσας τάξης (ανεξάρτητα από τις πλευρές της) που ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη για γεγονότα πριν από το 2009.

Παράλληλα με την ευαισθησία της ΕΕ στο κράτος δικαίου της χώρας ή τη θεσμική της ετοιμότητα, υπάρχουν κάποιες δυνητικά δύσκολες πτυχές που θα οδηγήσουν τη χώρα στη ζωή μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης.

Πριν από την ημερομηνία εξόδου, οι θεσμοί της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σε ευαίσθητες συνομιλίες για τη χορήγηση ελάφρυνσης του χρέους στην Αθήνα. Η άνοιξη μοιάζει να αποτελεί την πλέον πιθανή ημερομηνία έναρξης αυτών των συνομιλιών, ωστόσο η απουσία μιας κυβέρνησης στο Βερολίνο συνιστά ένα πρόβλημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να σχεδιάσει τη δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας άλλης εποχής διάσωσης, καταλήγουν οι Financial Times.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα