Ο άγνωστος X στη λίστα Λαγκάρντ και το δίκτυο ξεπλύματος ‘βρώμικου’ χρήματος

Ο άγνωστος X στη λίστα Λαγκάρντ και το δίκτυο ξεπλύματος ‘βρώμικου’ χρήματος

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από την λίστα Λαγκάρντ και την κατάθεση Φαλτσιανί. Επιχειρηματίας κατέβαλε 500.000 ευρώ ως φόρους για την εμπλοκή του στην υπόθεση

Μισό εκατομμύριο ευρώ φέρεται να κατέθεσε σήμερα πρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ.

Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι εισαγγελικές αρχές και που οδήγησε κλιμάκιο στο Παρίσι προκειμένου να λάβουν την κατάθεση του Εβρέ Φαλτσιανί, του πρώην υπαλλήλου της HSBC Ελβετίας, που πρώτος απέκτησε στην κατοχή του την περιβόητη λίστα.

Ο επιχειρηματίας, λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη της κατάθεσης Φαλτσιανί, πέρασε σήμερα το κατώφλι της Εισαγγελίας επιθυμώντας να εξοφλήσει το ποσό των 500.000 ευρώ, που του έχει καταλογιστεί ως φόροι από φερόμενα αδήλωτα εισοδήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος έσπευσε στην καταβολή των χρημάτων έτσι ώστε να λάβει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ακόμη και να μη διωχθεί εφόσον αποπληρώσει το ποσό.

Το πρόσωπο

Το όνομα του επίμαχου παράγοντα του επιχειρηματικού κόσμου πάντως, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό των εισαγγελικών αρχών. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι μεταξύ των χιλιάδων προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί πρόσωπο – κλειδί για την έρευνα καθώς φέρεται και ως ένα από τα πρόσωπα που ενδεχομένως “εξυπηρετήθηκαν” από ερευνόμενη εγκληματική οργάνωση με στόχο τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μάλιστα, οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, είχαν καλέσει το συγκεκριμένο πρόσωπο για παροχή εξηγήσεων με την ιδιότητα του υπόπτου, αναφορικά με το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Αρχικά ο ίδιος ζήτησε και έλαβε προθεσμία, ασφαλείς πληροφορίες επισημαίνουν πως “στο πλαίσιο άτυπων διαπραγματεύσεων και πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης”, υπήρξε σχετική συζήτηση με στόχο την επιστροφή του “μαύρου” αφορολόγητου χρήματος στα δημόσια ταμεία. Τελικά ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με τις εισαγγελικές αρχές εξηγώντας πως επιθυμεί να καταβάλει το σύνολο του ποσού που του καταλογίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταρκτική εξέταση γύρω από την εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε μετά τη διαβίβαση σχετικών καταγγελιών από τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο. Λίγους μήνες αργότερα, ο Εβρε Φαλτσιανί σε μια κατάθεση που διήρκεσε πάνω από 9 ώρες έδωσε σημαντικά στοιχεία στις δικαστικές αρχές, τα οποία ήδη αξιολογούνται και διασταυρώνονται.

Λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση Φαλτσιανί, ο επιχειρηματίας δήλωσε στις εισαγγελικές αρχές ότι επιθυμεί να πληρώσει το σύνολο των 500.000 ευρώ που του καταλογίζονται ως φόροι από φερόμενα αδήλωτα εισοδήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία με στόχο να πετύχει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ότι αν επιστρέψει τα χρήματα δεν διώκεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα