Ομοβροντία διεθνών αντιδράσεων ενάντια στους δασμούς Τραμπ: Φόβοι για εμπορικό πόλεμο

Ομοβροντία διεθνών αντιδράσεων ενάντια στους δασμούς Τραμπ: Φόβοι για εμπορικό πόλεμο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ AP

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τους συμμάχους των ΗΠΑ που πλήττονται από το μέτρο, εντείνοντας τις ανησυχίες στις αγορές για αναζωπύρωση ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Συνθήκες εμπορικού πολέμου δημιουργεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ κάνουν λόγο για παράνομη απόφαση και απειλούν με αντίμετρα, ενώ δασμούς επέβαλαν από την πλευρά τους Καναδάς και Μεξικό.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η απόφασή του είναι σωστή και στο πλαίσιο των προεκλογικών του δεσμεύσεων για να γίνει και πάλι “μεγάλη” η Αμερική.

Σε ένα άκρως λακωνικό tweet, αρκέστηκε μόνο να γράψει “Δίκαιο εμπόριο” (Fair Trade), δείχνοντας ότι αδιαφορεί για την ομοβροντία των διεθνών αντιδράσεων κατά της απόφασής του. trump Στο μεταξύ, νευρική είναι η αντίδραση των αγορών. Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Wall Streeet.

Ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones έκλεισε με πτώση 251,94 μονάδων (-1,02%), στις 24.415,84 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, έκλεισε με πτώση 20,34 μονάδων (-0,27%), στις 7.442,12 μονάδες, ενώ ο S&P 500, που θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 18,74 μονάδων (-0,69%), στις 2.705,27 μονάδες.

Μακρόν: Η ΕΕ θα ανταποδώσει

Η απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και η ΕΕ θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό», διεμήνυσε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Αμερικανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

Όπως γνωστοποίησε το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε επίσης τον Τραμπ να συναινέσει η κυβέρνησή του να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τηνΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποια ήταν η απάντηση Τραμπ, ενώ κύκλοι του Ελιζέ επισημαίνουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος διατηρεί φιλική σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Λεμέρ: Η Γαλλία αρνείται να διαπραγματευθεί

Η Γαλλία δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευθεί με τιςΗΠΑ «υπό την πίεση» της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα αρνηθούμε να διαπραγματευθούμε υπό πίεση. Συνάντησα σήμερα το πρωί τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, και του είπα καθαρά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδεχθούν ποτέ να διαπραγματευθούν υπό πίεση», είπε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους ενώ έκανε ενδιάμεσο σταθμό στο Μόντρεαλ πριν από την άφιξή του στο Ουίσλερ του Καναδά, όπου πρόκειται να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζιτών και άλλων αξιωματούχων των χωρών της Ομάδας των Επτά.

Σολτς: Η απόφαση Τραμπ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η απόφαση των ΗΠΑ αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», δήλωσε ο Σολτς που επίσης θα λάβει μέρος στη σύνοδο των ομολόγων του της G7 στον Καναδά.

«Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της.

Ακόμη, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Ιαπωνία: Έκκληση για έλλογο διάλογο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα απηύθυνε έκκληση να γίνει «έλλογος» διάλογος μεταξύ των χωρών της G7 για να προληφθεί ο κίνδυνος τα μέτρα προστατευτισμού να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία.

«Δεν νομίζω ότι το κύμα του ελεύθερου εμπορίου θα αλλάξει κατεύθυνση. Αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τη συζήτηση, ώστε η κατάσταση να μην κλιμακωθεί», τόνισε ο Κουρόντα απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Ουίσλερ, στον Καναδά, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.

Μεξικό και Καναδάς απαντούν με δασμούς

Άμεση ήταν η απάντηση του Καναδά που πέρασε στην αντεπίθεση με δασμούς ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά (12,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι». Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Αντίποινα ανακοίνωσε και το Μεξικό: “Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα”, όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργοί Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί “θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε”, πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του “καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού” εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση. Παρά τα “άδικα και μονομερή” μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Βιδεγκαράι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα