Πέφτουν οι υπογραφές για την τεχνική συμφωνία

Πέφτουν οι υπογραφές για την τεχνική συμφωνία
Πέφτουν οι υπογραφές για την τεχνική συμφωνία Eurokinissi

Εντός της ημέρας αναμένεται να έχουμε τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων

Στις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αναμένεται να κλειδώσουν τα υπερ-πλεονάσματα για το 2018 και το 2019, τα οποία πλέον οι δανειστές παραδέχονται ότι είναι «μόνιμα» και άρα μπορούν να διατεθούν όχι ως έκτακτο μέρισμα όπως το 2016 και 2017 αλλά για μόνιμες ελαφρύνσεις.

Η συζήτηση για ύψος των υπερ- πλεονασμάτων θα φέρει και την πρώτη συζήτηση και την κατεύθυνση των μέτρων ελάφρυνσης που θα χρηματοδοτήσουν από το τέλος του χρόνου και μετά.

Τούτο χωρίς να υπολογίζονται τα αντίμετρα που έχουν προγραμματιστεί και ψηφιστεί για το 2019. Ένα από αυτά έκλεισε χθες και αφορά την διεύρυνση του στεγαστικού επιδόματος σε περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά τα οποία είτε πληρώνουν νοίκι είτε δυσκολεύονται να πληρώσουν το στεγαστικό τους. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί είναι 600 εκατ. ευρώ και για την καταβολή του εισοδήματος θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο θα ξεκινά από τα 8.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και θα φτάνει τα 24.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

Στα εργασιακά οι δανειστές έχουν πάρει τις προτάσεις που υπουργείου Εργασίας για την εκπροσώπηση στις κλαδικές συμβάσεις εργοδοτών, οι οποίες εκπροσωπούν το 50 % συν 1 των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του ασφαλιστικού, με την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου όσο και με την απονομή καθυστερούμενων συντάξεων, κρίθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Στα κόκκινα δάνεια είχαμε την αποδοχή των θεσμών στο ελληνικό αίτημα να μπορούν να ρυθμίζονται μέσω του εξωδικαστικού μέχρι και σε 120 δόσεις τα χρέη και του 2017. Ως γνωστό ένα βασικό αντικίνητρο στην ένταξη της διαδικασίας ήταν το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος προέβλεπε την ρύθμιση των χρεών μέχρι και 31/12.2016 αποκλείοντας όσους είχαν νέα χρέη το 2017.

Σε ότι αφορά την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη που λήγει στο τέλος του 2018, ο στόχος παραμένει αλλά μάλλον αναβάλλεται για αργότερα μέσα στο χρόνο. Τούτο διότι εκτιμήθηκε ότι μετά τον Αύγουστο και ανάλογα με την ελευθερία που θα έχει η ελληνική πλευρά η διαπραγμάτευση του θέματος θα είναι πιο εύκολη.

Κοντά σε συμφωνία και σε αντικειμενικές, ΕΝΦΙΑ

Κοντά σε συμφωνία με εναλλακτικά σενάρια που δεν οδηγούν σε μεγάλη αύξησης τον ΕΝΦΙΑ και παράλληλα δεν θα επηρεάζεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ βρίσκεται το ΥΠΟΙΚ με τους θεσμούς και στο θέμα των νέων αντικειμενικών.

Χθες το βράδυ η επιτροπή που έχει συσταθεί για τις αντικειμενικές ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρέπεμψε στην δευτεροβάθμια επιτροπή τις περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση (πάνω από 30% στις τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές). Οι περιπτώσει  αυτές είναι που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ειδικά σε ότι αφορά την τιμή που θα  καθοριστεί ως νέο ΕΝΦΙΑ. Τα εναλλακτικά σενάρια θα συζητηθούν εντός της ημέρας με τους θεσμούς  ώστε να προκριθούν το ένα ή δύο επικρατέστερα ώστε να τα χρησιμοποιήσει η δευτεροβάθμια επιτροπή για να οριστικοποιήσει τις νέες αντικειμενικές μέχρι και τα μέσα Ιουνίου.

Τα τελευταία μέτρα

Το πρωί της τελευταίας ημέρας των διαπραγματεύσεων θα είναι κενό αφού οι δανειστές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας. Λίγο μετά το μεσημέρι οι δύο πλευρές θα επανέλθουν για να επικυρώσουν την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ( Stuff Level Agreement), η οποία θα εγρκιθεί και από το Eurogroup της Πέμπτης.

Στην συνέχεια η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει περίπου 20 ημέρες μέχρι και τις 15 Ιουνίου για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθεί να ολοκληρωθούν για θεωρείται περαιωμένη η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα