Στα αζήτητα για 20 μήνες η “εξαφανισμένη” λίστα Λαγκάρντ

Στα αζήτητα για 20 μήνες η “εξαφανισμένη” λίστα Λαγκάρντ

Από τη Γαλλία έως τα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη. Ποια ήταν η διαδρομή της "λίστας Λαγκάρντ" με τα 1.991 ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Ποιους περιλαμβάνει. Εντός ωρών η παράδοση και της δεύτερης λίστας του ΣΔΟΕ με τους 36 πολιτικούς

Τα ονόματα των Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στην HSBC είχε ζητήσει, σύμφωνα με το “Έθνος”, από την άνοιξη του 2010, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την αντίστοιχη γαλλική, που είχε τη σχετική λίστα στα χέρια της.

Έκτοτε, η διαδρομή της περιβάλλεται από ένα πέπλο “μυστηρίου”, αφού χρειάστηκαν 20 μήνες, για να ολοκληρωθεί το “ταξίδι” της από υπουργούς σε αρμόδιους επικεφαλής του ΣΔΟΕ κι από εκεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο έως τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Το ταξίδι της λίστας…

Την άνοιξη του 2010 είχε ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τα ονόματα.

Δεκέμβριος 2010

H  Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, παραδίδει στον Γ. Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργό Οικονομικών, λίστα με 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Η λίστα παραδόθηκε “ατύπως” στην Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, καθώς αποτελούσε προϊόν “υποκλοπής στοιχείων”.

HAm?o???? E`? ?????n? E`? oA?Jo/ ????? ù?????i ????????.(EUROKINISSI-EM????I???) Eurokinissi

Ιανουάριος 2011

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει με τη σειρά του στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, κατάσταση με 20 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ που διέθεταν καταθέσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν πραγματοποιήθηκε τελικά έρευνα από το ΣΔΟΕ για τους 20 και ποια ήταν τα αποτελέσματά της.

Ιούνιος 2011

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγο πριν αντικατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, παραδίδει όπως δήλωσε στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, τη λίστα με τους ;Eλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα.

Ο κ. Διώτης εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό αρχείο είναι άτυπο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, ενημερώνει τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για τη λίστα -την οποία του κοινοποιεί- καθώς και για τη νομική του άποψη σχετικά με την αξιοποίησή της.

Νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον υπουργό ΟΙκονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων. Στο στιγμιότυπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος μαζί με την Φώφη Γεννηματά και με συνεργάτιδά τους εισέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Σεπτέμβριος 2012

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνεται, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, ότι δημοσιεύματα στην Ελλάδα αναφέρουν πως η λίστα Λαγκάρντ δεν έχει φτάσει στα χέρια του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Σ. Στασινόπουλου και αναζητείται, ενώ πραγματοποιείται και εισαγγελική έρευνα για την εξεύρεσή της.

Την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου, στέλνει το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο Ι. Διώτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κοινοποιεί το ηλεκτρονικό αρχείο αμέσως στο ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος, Σ. Στασινόπουλος, το διαβιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.

Ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το δημοσίευμα, η λίστα που έχει πλέον στα χέρια του ο εισαγγελέας περιλαμβάνει λογαριασμούς ναυτιλιακών εταιρειών, επιχειρηματιών εβραϊκής καταγωγής, διαφόρων επαγγελματιών, καθώς και ενός πρώην πολιτικού που έχει απασχολήσει ήδη τις διωκτικές αρχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα περιλαμβάνει τραπεζικούς λογαριασμούς από το 1997, εκ των οποίων τα 2/3 έχουν μηδενικά υπόλοιπα.

Εν τω μεταξύ, τον πρώτο μάρτυρα εξέτασε την Τρίτη ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκε με βάση τη γνώση του για την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Την έρευνα διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα