Στο τραπέζι σήμερα τα “δύσκολα” της αξιολόγησης

Στο τραπέζι σήμερα τα “δύσκολα” της αξιολόγησης
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ε.Τσακαλώτος Eurokinissi

Οι εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων του 2018 αλλά και οι προοπτικές για το 2019 περιλαμβάνονται στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης των θεσμών με τον σκληρό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου

Τα μέτρα της διετίας 2019 -2020, οι νέες αντικειμενικές τα κόκκινα δάνεια και οι αλλαγές στο Δημόσιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Οι εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων του 2018 το αποτέλεσμα του 2018 αλλά και οι προοπτικές για το 2019 περιλαμβάνονται στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης των θεσμών με τον σκληρό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου. Τούτο στην κατεύθυνση της σύνταξης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 2022 που πρέπει να εκδοθεί μέσα στο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μαζί με τις προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ ως τις 14 Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να πείσουν ότι οι προσαρμογές θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να δώσουν το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.

Θα συζητηθούν επίσης η περικοπή των συντάξεων μαζί με τα κοινωνικά αντίμετρα του 2019 αλλά και η περικοπή του αφορολόγητου κατά το 2020 μαζί με τα φορολογικά αντίμετρα ώστε να επιβεβαιωθεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τα δύο επόμενα χρόνια.

Τα κόκκινα δάνεια είναι άλλο ένα καυτό θέμα στην ατζέντα καθώς συνδέονται με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις και τις πωλήσεις πακέτων δανείων από τις τράπεζες στα distress funds. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο διάλογο ζητώντας απλοποίηση των διαδικασιών για τον εξωδικαστικό ώστε να λειτουργήσει ταχύτερα και απιο αποτελεσματικά για τα μεγάλα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα θα κριθεί από τους δανειστές αν η έως τώρα λειτουργία των πλειστηριασμών είναι ικανοποιητική αφού από την εκτίμηση τους θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από την συνολική δόση των 6,7 δις που είχε εγκριθεί για την Ελλάδα στο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Το πακέτο των έξι αλλαγών στο δημόσιο περιλαμβάνει την τοποθέτηση ανεξάρτητων γενικών γραμματέων ,νέων γενικών διευθυντών την αξιολόγηση των υπαλλήλων το συνολικό οργανικό πλάνο για το δημόσιο και το νέο σχέδιο κινητικότητας . Σήμερα αναμένεται να κριθεί αν τελικά όλα τα προπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εντός των χρονικών ορίων του προγράμματος ή αν η τοποθέτηση ανεξάρτητων ΓΓ θα πρέπει να μετατεθεί για το φθινόπωρο.

Στο πακέτο της υγείας που περιλαμβάνεται στη σημερινή ημέρα θα εξεταστεί η πορεία των δαπανών υγείας τόσο στα φάρμακα όσο και σε διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικά η λειτουργία των μηχανισμών κε των υστέρων περικοπής δαπανών (claw back, rebate).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα