Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προνοιακά επιδόματα – επανυπολογισμός συντάξεων

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προνοιακά επιδόματα – επανυπολογισμός συντάξεων
ΑΘΗΝΑ- Υπουργείο Εργασίας τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο στη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) eurokinissi

Σημείο τριβής της ελληνικής πλευράς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η πάγια θέση των δανειστών για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που χορηγούνται τα επιδόματα

Η αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας και των προνοιακών επιδομάτων, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι τα δύο βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που θα έχουν με τους εκπροσώπους των θεσμών η κ. Έφη Αχτσιόγλου και η κ. Θεανώ Φωτίου.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη κλείσει το θέμα των εργασιακών που αφορά στον τρόπο κήρυξης των απεργιών οι οποίες στο εξής θα αποφασίζονται με το 50%+1 των μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έρθει εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στην βουλή.

Στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων μείζον θέμα για την Ελληνική πλευρά αποτελεί η αύξηση κατά 160 εκ ευρώ των κονδυλίων που διατίθενται για οικογενειακά επιδόματα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι παροχές για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Σημείο τριβής εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η πάγια θέση των δανειστών για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που χορηγούνται τα επιδόματα.

Επισημαίνεται ότι ήδη είναι έτοιμο το νέο οργανόγραμμα σύμφωνα με το οποίο ο παλιός ΟΓΑ θα μετονομαστεί σε ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης), ο οποίος από την επόμενη χρονιά θα αναλάβει την απονομή όλων των προνοιακών παροχών της χώρας.

Στόχος του υπουργείου είναι από το 2018 τα προνοιακά επιδόματα να αποδίδονται στους δικαιούχους κάθε χρόνο, ενώ από το τέλος του επόμενου Ιανουαρίου θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας. Το εγχείρημα αυτό φιλοδοξεί να δώσει τέλος στις χρονοβόρες, αλλά και επίπονες διαδικασίες, για τα άτομα με αναπηρίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα