Τσακαλώτος: Στο μικροσκόπιο των ΥΠΟΙΚ τα πλεονάσματα

Τσακαλώτος: Στο μικροσκόπιο των ΥΠΟΙΚ τα πλεονάσματα
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Παράθυρο για επανεξέταση των πλεονασμάτων από τους υπουργούς Οικονομικών, για να διαπιστωθεί αν η άποψη του ΔΝΤ είναι σωστή και αν υπάρχει πρόβλημα με την διατηρησιμότητά τους, άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Reuters.

Η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μετά την ελάφρυνση, τονίζει ο υπουργός οικονομικών σημειώνοντας ότι το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων θα επανεξεταστεί.

Εν’όψει συναντήσεων που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, ο Τσακαλώτος είπε στο Reuters ότι η συμφωνία για το χρέος προσφέρει ένα καθαρό διάδρομο στους επενδυτές, “είτε μιλάμε για ένα 10ετές ομόλογο ή για ξένες άμεσες επενδύσεις”.

Ερωτώμενος εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές και να εξυπηρετεί το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως ανέφερε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για τόσο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις.

Η υπόσχεση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το 2017 να εξετάσουν το θέμα ξανά και να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί, αποτελεί ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας, είπε.

“Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, με μια σοβαρή κυβερνητική πολιτική για διατηρήσιμη ανάπτυξη … τότε νομίζω ότι όλα οδηγούν σε βιωσιμότητα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί το χρέος όχι μόνο μέσω μέτρων ελάφρυνσης αλλά και μέσω αναπτυξιακών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Όπως είπε, η Αθήνα έχει υπερβεί τον δημοσιονομικό της στόχο. Έχει δεσμευτεί όμως να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060, στόχοι που το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει ως “πολύ φιλόδοξους” και “εξαιρετικά υψηλούς”.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι και η κυβέρνηση και οι εταίροι ίσως επανεξετάσουν το ζήτημα στο μέλλον.

“Εάν με ρωτάτε ως οικονομολόγο, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό”, είπε. “Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικά, έχουν ένα πλαίσιο που δίνει μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία”.

“Η ελληνική κυβέρνηση θα το εξετάσει και το ίδιο θα κάνουν και οι υπουργοί Οικονομικών, για να δουν αν η άποψη του ΔΝΤ είναι σωστή, και αν υπάρχει πρόβλημα με την διατηρησιμότητα του (στόχος πλεονάσματος μακροπρόθεσμα)”.

Η κυβέρνηση εκτιμά υπέρβαση του στόχου για 3,5% ξανά φέτος και διανομή κοινωνικού μερίσματος. Έως τα τέλη Ιουλίου η ομάδα του υπουργού θα υποβάλει τις προτάσεις της για το που θα διατεθεί το υπερπλεόνασμα.

Ερωτώμενος, ωστόσο, εάν θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, διαπίστωσε ότι ο καταμερισμός της φορολόγησης χρειάζεται επανεξέταση.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

“Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό επικεντρωνόμαστε, γι’ αυτό είπα ότι σκεφτόμαστε ίσως να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές” είπε συγκεκριμένα για να προσθέσει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και από την αύξηση της φορολόγησης και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα