Ανοίγματα Μαξίμου προς την σοσιαλδημοκρατία

Ανοίγματα Μαξίμου προς την σοσιαλδημοκρατία
Το Μέγαρο Μαξίμου - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Πολλαπλά μηνύματα για τις κινήσεις του Μαξίμου το επόμενο διάστημα εκπέμπει η παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης

Το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη για εκλογές άμεσα, φαίνεται πως δεν κάμπτει την κυβέρνηση. Το Μαξίμου εισπράττει μηνύματα άρνησης από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής για προσέγγιση σε θέματα προοδευτικής κατεύθυνσης, ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένο να ξεκινήσει διάλογο ακόμη και με μεμονωμένες προσωπικότητες της κεντροαριστεράς επιχειρώντας άνοιγμα προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Όλα δείχνουν πως η χθεσινή παρουσία πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης ήταν απολύτως στοχευμένη και καθόλου τυχαία. Το Μαξίμου έχει αποφασίσει να ξεκινήσει διάλογο με όσους από τον χώρο του κέντρου το επιθυμούν. Και το παρών του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά στην εκδήλωση Ραγκούση, όπως επίσης και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, υποδηλώνει μία επιμονή του Μαξίμου στην κατεύθυνση της αναζήτησης ευρύτερων συνεργασιών στον χώρο του προοδευτικού κέντρου.

Η στρατηγική της κυβέρνησης γίνεται ολοένα και πιο σαφής το τελευταίο διάστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στους συνεργάτες του αλλά και στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές την προώθηση συμμαχιών που θα σπάσουν τα στενά κομματικά όρια και θα “μιλήσουν” στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα εκπροσωπηθεί στις κάλπες για τους δήμους και τις περιφέρειες με αμιγώς κομματικούς υποψηφίους, αλλά ένα κόμμα που θα ενθαρρύνει την εκλογή και εκπροσώπων του προοδευτικού χώρου επιδιώκοντας την εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ στα αυτοδιοικητικά. Σημειωτέον πως η απλή αναλογική που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές στον χώρο της αυτοδιοίκησης αποτελεί το ιδανικό σύστημα για την αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών.

Παράλληλα, το Μαξίμου έχει πάντα το μυαλό του στην “επόμενη μέρα” των εκλογών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει την νίκη στις επόμενες εκλογές και ότι επιθυμία του είναι να υπάρχουν προεκλογικώς δίαυλοι επικοινωνίας με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Χωρίς αυτό να σημαίνει κάποιας μορφής προεκλογική συνεργασία. Για το Μαξίμου η έναρξη ενός ανεπίσημου διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής αρχικώς πάνω σε άξονες στους οποίους θα μπορούσε να εντοπιστεί ένας προοδευτικός τόπος θα αποτελούσε μία θετική εξέλιξη. Η πρόταση Γεννηματά για την συνταγματική αναθεώρηση εκτιμήθηκε ως μία καλή αρχή για την προσέγγιση των δύο χωρών. Όμως σύντομα το Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επεδίωξε να υποβαθμίσει την σημασία της ίδιας της πρωτοβουλίας της κάτι που επιβεβαιώθηκε προ ημερών όταν διατυπώθηκε το αίτημα για να στηθούν κάλπες σε άμεσο χρόνο.

Οι προσπάθειες, λένε κυβερνητικά στελέχη θα συνεχιστούν όμως εφόσον η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμεί τον διάλογο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον επιδιώξει με όλους όσοι εμφανίζονται πρόθυμοι να συγκροτήσουν ένα μέτωπο απέναντι σ’ αυτό που το Μαξίμου χαρακτηρίζει ως “μαύρο μέτωπο” κατά της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα