Διαπιστευτήρια στην κοινωνία

Διαπιστευτήρια στην κοινωνία
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατα την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου την δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Ολοένα και περισσότερο ανοίγει καθημερινά την κοινωνική ατζέντα η κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες πως, ακόμη και εντός Μνημονίου, "δεν είναι όλοι ίδιοι"

Διαπιστευτήρια κοινωνικής ευαισθησίας δίνει στους πολίτες το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλα τα κυβερνητικά στελέχη να “ξύσουν τον πάτο του βαρελιού” ώστε να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία ότι οι καλύτερες ημέρες μπορεί να έρθουν ακόμη και πριν φύγει το τρίτο Μνημόνιο.

Εδώ και μερικά 24ωρα, η κυβέρνηση ανακοινώνει βροχηδόν επιδόματα, διεύρυνση κοινωνικών παροχών, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν επαγγελματίες και γονείς, θέλοντας να καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα στην κοινωνία και να κρατήσει ανοιχτή την επαφή της με μεγάλες κοινωνικές ομάδες που είτε έχουν απογοητευθεί, είτε έχει στερέψει η υπομονή τους και τους φαίνεται πολύ μακρινός ο Αύγουστος του 2018.

Ευρώ – ευρώ

Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα απορρίπτουν διαρρήδην κάθε σεναριολογία που συνδέει την κοινωνική ατζέντα με άρωμα εκλογών, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο εκλογικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου συνεχίζει να γράφει στο καλεντάρι την χρονολογία “2019”. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, το γεγονός ότι δεν σχεδιάζεται εκλογικός αιφνιδιασμός δεν σημαίνει ότι στην κυβέρνηση δεν χτίζουν ήδη από τώρα, κομμάτι-κομμάτι (και, ταυτοχρόνως, ευρώ-ευρώ…) την επιχείρηση πολιτικής ανάκαμψης, με ορίζοντα τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Έτσι, η κυβέρνηση διευρύνει σχεδόν καθημερινά την κοινωνική ατζέντα: μόνο το περασμένο σαββατοκύριακο, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε πως άνεργοι νέοι ηλικίας 18-24 ετών που έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ. Επίσης, εργαζόμενοι που έχουν χάσει την εργασία τους στη Δυτική Αττική εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων μετά τις φονικές πλημμύρες, θα λάβουν 650 ευρώ ενίσχυση. Σαν να μην έφταναν αυτά, ήδη διευρύνονται τα κριτήρια για παροχή κοινωνικού μερίσματος, ενώ δρομολογείται και η αύξηση του τζίρου από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ για την εξαίρεση επαγγελματιών από την υποβολή πόθεν έσχες.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί μία ακόμη απόφαση που “ακουμπά” στην καθημερινότητα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλών νοικοκυριών: ο Κώστας Γαβρόγλου σχεδιάζει να προωθήσει νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία δύο αδέλφια που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους σε άλλες πόλεις θα μπορούν να “μετεγγράφονται” σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της μίας εκ των δύο πόλεων, ενώ στην περίπτωση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα θα προωθείται η μετεγγραφή των αδελφιών στην πόλη διαμονής των γονέων τους.

“Καθαρίζει” με τους πλειστηριασμούς

Ταυτοχρόνως με το άνοιγμα της κοινωνικής ατζέντας, ο πρωθυπουργός ανέλαβε χθες να διαχειριστεί προσωπικά άλλο ένα μέτωπο -ώστε να το κλείσει: ο λόγος, φυσικά, για το μέτωπο των πλειστηριασμών, που προκαλεί εντάσεις, συγκρούσεις, αλλά και μουρμούρες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να τους στείλει, με αυστηρό ύφος, ένα τριπλό μήνυμα: πρώτον, να προστατεύσουν τους αδύναμους και τα λαϊκά νοικοκυριά, τηρώντας την άτυπη συμφωνία κυρίων με την κυβέρνηση. Δεύτερον, να βγάλουν από τα συρτάρια τους και να προτεραιοποιήσουν σωστά τις “καραμπινάτες” περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών και μπαταχτσήδων, προκειμένου αφενός να αρχίσουν να βελτιώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, αφετέρου να πειστεί η κοινωνία ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών αποκτά ηθικό έρεισμα.

Και, τρίτον, να μην ανέχονται τα “fake news” περί πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία, όπως παρατήρησε με νόημα, αιμοδοτούν οι ίδιοι οι τραπεζίτες με παχυλά διαφημιστικά πακέτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα