Έρχεται η ψήφιση των προαπαιτούμενων εν αναμονή των αποφάσεων Ζάεφ

Έρχεται η ψήφιση των προαπαιτούμενων εν αναμονή των αποφάσεων Ζάεφ
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μία νέα "διαβολοβδομάδα" ξεκινά για την κυβέρνηση που αναμένει τις εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις αποφάσεις του ΔΝΤ σε συνδυασμό με την διαπραγμάτευση για το χρέος.

Περιμένοντας τις εξελίξεις περί το Σκοπιανό η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή με την διαδικασία του επείγοντος ως τις 12/13 Ιουνίου.

Το Μαξίμου δίνει χρόνο στον Ζόραν Ζάεφ να υπερβεί τα τεχνικά εμπόδια που ο ίδιος έχει επικαλεστεί δημοσίως, ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως επί τής ουσίας αυτή η εβδομάδα θα καθορίσει και τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Η εβδομάδα είναι κρίσιμη σε πολλά επίπεδα. Από την οικονομία, τις αποφάσεις του ΔΝΤ και την διαπραγμάτευση για το χρέος έως την ψήφιση του πακέτου με τα προαπαιτούμενα σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της περιόδου 2019-2022 και το ξεμπλοκάρισμα της Συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν προτίθεται να δεχτεί τα πισωγυρίσματα της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ αποκλείοντας συγχρόνως μία νέα συνάντηση των κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ για διαπραγμάτευση. Στην ουσία η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση “έκλεισε” στις Βρυξέλλες μεταξύ των δύο υπουργών των Εξωτερικών επομένως οποιαδήποτε τροποποίηση θα συνιστούσε αλλαγή της Συμφωνίας. Βεβαίως στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επαναλαμβάνουν ότι “εάν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα” και τονίζουν πως η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω ως προς το erga omnes και την αναθεώρηση του Σκοπιανού Συντάγματος.

Εφόσον πάντως το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα γίνει τις επόμενες ημέρες τίποτε δεν αποκλείει μία συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ακόμη και προς το τέλος της εβδομάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι “αναμένεται από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ το αποφασιστικό βήμα” χωρίς να είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα υπάρξει η τηλεφωνική επικοινωνία Αθήνας-Σκοπίων.

Ως προς το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, ενώ ήδη θα έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο το απόγευμα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Ανδρέας Ξανθός, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος θα ενημερώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τα προαπαιτούμενα αλλά και για τα όσα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της περιόδου 2019-2022, μεταξύ άλλων και μόνιμες μειώσεις φόρων όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή του στο Έθνος.

Το Μαξίμου εκ παραλλήλου έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις που συνδέονται με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι παραμένει ως το τέλος του προγράμματος μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, κάτι που υποδηλώνει και το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις με την Γερμανία για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ακόμη κι αν το ΔΝΤ δεν αποφασίσει την συμμετοχή του με χρηματοδότηση πως το Βερολίνο θα πιεστεί από τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς να “τολμήσει” μία πιο “γενναία” απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας. Όσο πιο πολλά θα είναι τα χρόνια της επιμήκυνσης τόσο πιο ασφαλείς θα νιώσουν οι αγορές για να μην εκτοξεύσουν τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη, αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα