Η Die Linke ‘αδειάζει’ τη Βάγκενκνεχτ για τα περί Grexit

Η Die Linke ‘αδειάζει’ τη Βάγκενκνεχτ για τα περί Grexit

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τον Τσίπρα να απολογηθεί για τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΚΟ της Die Linke περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η Τσίμερ πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτή η επίσημη θέση του κόμματος

Μία δήλωση της επικεφαλής  της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς “Die Linke”, Σάρα Βάγκενκνεχτ για τα σενάρια Grexit, προκαλεί νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, καθώς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ καλούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απολογηθεί για τις θέσεις του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πάντως έσπευσε ήδη (μετά και την αναταραχή που προκλήθηκε) να χαρακτηρίσει τις θέσεις της κ.Βάγκενκνέχτ προσωπικές και να πάρει αποστάσεις από τα λεγόμενα της.

Η κ.Βάγκενκνεχτ λίγο πριν τη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να βλέπει την προοπτική παραμονής στο ευρώ πολύ σκληρή για την οικονομία της, τότε θα έπρεπε να πάρει την τελική απόφαση ο ελληνικός λαός. Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά τον “κορσέ” των σκληρών μέτρων η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πιο εύκολη.

Η επικεφαλής της ΚΟ της Linke κατηγόρησε το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι εδώ και χρόνια εξαπατά την κοινή γνώμη της χώρας “παρόλο που ξέρει ή θα έπρεπε να ξέρει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει”. Σημείωσε επίσης ότι τα δάνεια στη χώρα κόστισαν δισεκατομμύρια στους Γερμανούς και Ευρωπαίους φορολογούμενους, όμως με τα χρήματα αυτά δε σώθηκε η Ελλάδα, αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds.

H επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), Γκάμπι Τσίμερ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τόσο το κόμμα της όσο και η ίδια προσωπικά τάσσονταν ανέκαθεν κατά του Grexit, οι δε απόψεις της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ, είναι προσωπικές.

Συγκεκριμένα η κ. Βάγκενκνεχτ υποστήριξε σε σημερινή της συνέντευξη ότι αν η Ελλάδα έχει κάποια προοπτική εντός της ευωζώνης θα το αποφασίσει σε τελευταία ανάλυση ο ελληνικός λαός. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποια στοιχεία συνηγορούν στο ότι η οικονομική ανάκαμψη εκτός του στενού αυτού κορσέ θα ήταν κατά κάποιο τρόπο ευκολότερη.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς την Γκάμπι Τσίμερ αν αυτό σημαίνει ότι το Die Linke είναι υπέρ του Grexit, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής απάντησε:

«Όχι η άποψη της κ. Βάγκενκνεχτ και ίσως και κάποιων άλλων αριστερών στην Ευρώπη, ότι ίσως να ήταν προτιμότερη η έξοδος από την ευρωζώνη, δεν ισχύει γενικά για το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς “Die Linke”. Ήμασταν πάντοτε ενανατίον της λύσης αυτής. H άποψη αυτή είναι η προσωπική άποψη της Σάρα Βάγκενκνεχτ και μεμονωμένων αριστερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η άποψη του κόμματός μας ήταν πάντοτε κατά του Grexit. Δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έκανε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πιο εύκολη αν εισαχθεί ένα εθνικό νόμισμα.

Συμμερίζομαι βεβαίως την άποψη ότι η πολιτική της αυστηρότατης λιτότητας δεν είναι η ενδεδειγμένη και ότι απαιτείται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία αρνείται ο κ. Σόιμπλε. Η κατάσταση όμως σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία δεν επιτρέπει την έξοδο από την ευρωζώνη, διότι αυτό προϋποθέτει μια ισχυρή οικονομία. Η έξοδος από το ευρώ θα επηρέαζε ιδίως τους φτωχότερους των φτωχών σε αυτές τις χώρες, και αυτό είναι κάτι το οποίο απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνώ απολύτως και με τον συμπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. Μπορεί μεν κανείς να συζητήσει γύρω από τέτοια θέματα θεωρητικά, αλλά πιστεύουμε ότι το Grexit θα ήταν η απολύτως λανθασμένη λύση για την Ελλάδα και δεν θα την πρότεινα».

Η ΝΔ νωρίτερα είχε θέσει μία σειρά από ερωτήματα στον πρωθυπουργό με αφορμή τις δηλώσεις της κ.Βάγκενκνεχτ περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις 16 Δεκεμβρίου, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του κόμματος, ενώ παράλληλα μίλησε στο συνέδριό του στο Βερολίνο και ρωτά τα εξής: «Είχε γνώση ο κ. Τσίπρας για την επίσημη θέση του “Die Linke”, όπως εκφράστηκε μέσω της επικεφαλής του; Συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση και, αν ναι, ποια ήταν η αντίδρασή του; Καταδικάζει η Κυβέρνηση τη θέση που διατύπωσε το “Die Linke” στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς; Σε κάθε περίπτωση να υποθέσουμε πως το “Die Linke” ανήκει πλέον στους “ακραίους κύκλους της Ευρώπης, στους προδότες και τους ανόητους”, όπως πολλάκις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει;».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης από την πλευρά του αναρωτήθηκε: “Τι έχει να πει ο κ.Τσίπρας και ο κ.Παπαδημούλης για τις δηλώσεις του γερμανικού αδερφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ Die Linke που προτείνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;” και προσέθεταν: “Εδώ και τώρα οφείλουν να καταδικάσουν οσους παίζουν με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η σιωπή είναι συνενοχή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα