Η ένοχη σιωπή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Σκοπιανό

Η ένοχη σιωπή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Σκοπιανό
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Jean-Francois Badias

Τη συμφωνία καλωσόρισαν με ανακοίνωσή τους τα κόμματα των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα του Προέδρου Γιούνκερ και του Προέδρου Τουσκ, αλλά και του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν, είναι η μόνη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις, οι θεσμοί και οι οργανισμοί των Βρυξελλών έχουν τοποθετηθεί για το θέμα, πληροφορίες του News 24/7 αναφέρουν ότι το λαλίστατο κόμμα, που διατηρεί την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δεν πρόκειται να δημοσιεύσει καμία «αντίδρασή» του για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό. Ούτε καν ο δημοφιλής και ευπαρουσίαστος επικεφαλής του στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα πει κάτι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό του ΕΛΚ κυριαρχούν οι… πιέσεις. Αρχικά υπήρχαν πιέσεις προς τη Νέα Δημοκρατία να δεχθεί την συμφωνία. Στη συνέχεια, η ΝΔ «μπλόκαρε» κάθε τοποθέτηση που θα έβλαπτε την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ελληνική πολιτική σκηνή. Και τελικά όλοι προς χαροποίηση του ακραίου μέλους του ΕΛΚ Βικτόρ Ορμπάν, ο οποίος ανοιχτά είχε αποπειραθεί να παρέμβει στο θέμα, υποστηρίζοντας την σκοπιανή αντιπολίτευση του Γκρουέφσκι.

Στο μεταξύ, τη συμφωνία καλωσόρισαν με ανακοίνωσή τους τα κόμματα των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η επιτυχία είναι η απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να λύσουν πολυετείς διαφωνίες και να προχωρήσουν σε δύσκολους συμβιβασμούς που οι συντηρητικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να κάνουν εδώ και 25 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, που έστειλε συγχαρητήρια στον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σχοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για την «ιστορική συμφωνία».

Ο Μπούλμαν κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες «να αδράξουν την ευκαιρία και να αποδείξουν ότι το μέλλον των χωρών τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικά από τις βραχυπρόθεσμες νίκες στις κάλπες». Ο ίδιος κάλεσε και το ΕΛΚ «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς τα αδερφά κόμματά του στις δύο χώρες».

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και η πρόεδρος της ομάδας Γκάμπι Τσίμερ εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας που έδωσε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».

Η Γκ. Τσίμερ σημειώνει ότι με τη συμφωνία «αποδεικνύεται πως η αμοιβαία κατανόηση και η φιλική συνύπαρξη, συνεργασία και ο ρεαλισμός νικούν τον εθνικισμό, την εθνική και πολιτική εχθρότητα».

Τονίζει, επίσης, ότι η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας στα Βαλκάνια, να ενισχύσει τις συνέργειες σε όλα τα επίπεδα και να βελτιώσει τη σταθερότητα και την ευημερία για τον λαό της περιοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ικανοποίησή της και καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. «Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, καθώς τους ενώνουν κοινά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα», επισημαίνουν οι Πράσινοι με ανάρτησή τους στο Twitter και εκφράζουν την ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας τους επόμενους μήνες θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή που θα συμβάλει στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.

Την συμφωνία επαίνεσε και ο αιρετικός, επικεφαλής των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, που επίσης μίλησε για «ιστορική συμφωνία» που θα «αποτελέσει κλειδί στην ενδυνάμωση της σταθερότητας και ανάπτυξης στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Τώρα η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα και τα Σκόπια να κερδίσουν την υποστήριξη των πολιτών τους για το ιστορικό επίτευγμα», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα