Η ΝΔ επιμένει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αφήνει ανοιχτό για Β΄Αθήνας

Η ΝΔ επιμένει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αφήνει ανοιχτό για Β΄Αθήνας
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Την ανάγκη να ενταχθεί στον εκλογικό νόμο η δυνατότητα της ψήφου των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού, θα αναδείξει εκ νέου σήμερα η ΝΔ, επιμένοντας στην πρόταση της.

Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναδείξει εκ νέου σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ικανοποιηθεί από την τροπολογία Σκουρλέτη για σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα και θα καταθέσει σε πέντε μήνες πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, καθώς το θεωρεί υπεκφυγή από την πλευρά της κυβέρνησης.

Θα επιμείνει λοιπόν στην πρόταση που εκείνη έχει καταθέσει, εξηγώντας ότι είναι απλή και εφαρμόσιμη, συνεπώς δεν υπάρχει χρεία επιτροπής και πεντάμηνης διαβούλευσης.

Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το τι θα πράξει η ΝΔ εφόσον τελικά η τροπολογία για το σπάσιμο της Β΄Αθηνών έρθει μόνη της, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι καίτοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους βουλευτές της Β΄Αθηνών που εδώ και μία δεκαετία είχαν θέσει το ζήτημα της κατάτμησης σε μικρότερες περιφέρειες, στη ΝΔ είχαν υποδεχθεί με επιφύλαξη και καχυποψία τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας από τους λόγους ήταν πως θεώρησαν ότι πρόκειται για παιχνίδι με στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ (προκαλώντας ανταγωνισμούς μεταξύ βουλευτών, βάζοντας σε πειρασμό τους γαλάζιους δημάρχους να διεκδικήσουν μία από τις μικρότερες περιφέρειες και εμποδίζοντας την ανάδειξη νέων προσώπων που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ψηφοδέλτια) σε ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο στο Μοσχάτο πλέον αν και επιμένουν στο αίτημα διεξαγωγής εκλογών άμεσα, εκτιμούν στην πραγματικότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε θα προτιμήσει να προσφύγει στις κάλπες πριν την άνοιξη του 2019 και ότι τότε θα αναγκαστεί να το πράξει λόγω της στάσης του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Από τα νέα πρόσωπα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στην περιοχή που σήμερα ορίζεται ως Β΄Αθήνας εξάλλου ορισμένοι έχουν ξεκινήσει ήδη με έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές (όπως οι Τάσος Γαϊτάνης, Βασίλης Ξυπολητάς, Νίκος Κωστόπουλος, Βασιλης Σπανάκης) και κάποιοι (όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης) έχουν ούτως ή άλλως υψηλή αναγνωρισιμότητα στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Ο κ.Μητσοτάκης είναι σαφές ότι για λόγους αρχής δε θέλει να απαντήσει αρνητικά στο σπάσιμο της Β΄, αλλά κυρίως ταυτόχρονα θα επιμείνει στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, εκτιμώντας ότι ήδη η πίεση του απέδωσε με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα εξετάσει το θέμα έστω και με ορίζοντα πενταμήνου, αλλά και θεωρώντας ότι εκθέτει το ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύοντας ότι θέλει να στερεί αυτή τη δυνατότητα από ψηφοφόρους που έφυγαν ιδίως τα χρόνια της κρίσης, φοβούμενη την ετυμηγορία τους.

Η ΝΔ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να επιμένει στο να δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα κόψει τις συντάξεις και θα καταγγείλει ως “παραλογισμό” το ότι θα πάνε μαζί Τσίπρας- Καμμένος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα λάβουν πρόσκληση ένταξης τα Σκόπια, δεδομένου ότι ο κυβερνητικός εταίρος έχει απειλήσει με αποχώρηση του από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα