Καμία υποχώρηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Καμία υποχώρηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Φωτογραφία αρχείου- Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Sooc

Στο Βερολίνο για το χρέος με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. "Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση είναι κάτι που προβλέπεται από την νομοθεσία", αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου

Το περίφημο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της κυβέρνησης περνάει από το μικροσκόπιο των θεσμών. Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι επικεφαλής τους έχουν διαβεβαιώσει το οικονομικό επιτελείο ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα προχωρήσουν και σε παρατηρήσεις για πιθανές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την παρουσίασή του στις 27 Απριλίου στην Σόφια.

Αρμόδιοι παράγοντες επιμένουν ότι οι θεσμοί δεν έχουν αντιδράσει αρνητικά στο σχέδιο που τούς απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένα κείμενο περίπου 60 σελίδων με δύο παραρτήματα. Αναφέρουν δε, ότι κάποιοι από τους θεσμούς σε συνομιλία που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών εξέφρασαν την θετική τους έκπληξη για το σχέδιο με την επισήμανση πως επιθυμούν να κάνουν κάποια σχόλια επί του περιεχόμενου του. Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο αναμένει την επίσημη αντίδραση των θεσμών, η οποία θα έρθει έπειτα από μεταξύ τους διαβούλευση τις επόμενες ώρες.

Πάντως ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η πρόβλεψη για την αύξηση του κατώτατου μισθού που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς καθώς ούτως ή άλλως υπάρχει σχετικός Νόμος. Κοινώς, δεν πρόκειται για μέτρο το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αφαιρέσει από το ολιστικό της σχέδιο.

Όλα αυτά εξετάζονται μεταξύ άλλων και σήμερα στο Euroworking Group, όμως θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και στην σημερινή συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο. Πρόκειται για την πρώτη διερευνητική ουσιαστικά επαφή των δύο υπουργών οικονομικών που αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς ο κ. Σολτς διαδέχεται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μάλιστα σε μία περίοδο που ξεκινά επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα προτάξει δύο μεγάλα θέματα στο τετ α τετ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Το ζήτημα του χρέους αλλά και αυτό της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για την θέση που θα πάρει ο κ. Σολτς στο θέμα του χρέους, ειδικά τώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για την ενεργοποίηση του γαλλικού μηχανισμού με την εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης. Η γερμανική στάση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους θα καθορίσει εν πολλοίς και την στάση του ΔΝΤ που πιέζει για το χρέος θεωρώντας ότι μόνο η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του μπορεί να εγγυηθεί την δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Επομένως ο κ. Τσακαλώτος θα επιδιώξει να κατανοήσει τί ακριβώς σκέπτονται οι Γερμανοί για το χρέος ώστε αναλόγως να τοποθετηθεί στις επαφές που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα