Κικίλιας: Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι ζήτημα εθνικής σημασίας

Κικίλιας: Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι ζήτημα εθνικής σημασίας
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

Για τη σημασία ανακήρυξης και χάραξης της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας

Για το θέμα της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τοποθετήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, τη στιγμή που κάνουν αίσθηση οι δηλώσεις του Νίκου Λυγερού, ο οποίος δήλωσε πως ο ορυκτός πλούτος της χώρας ανέρχεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια .

”Τις τελευταίες μέρες διαπιστώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, πως η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι μια φιλοσοφική συζήτηση. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία με μία μόνο κίνηση: με την οριοθέτηση της ΑΟΖ , να διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και ταυτόχρονα να παραγάγει πλούτο για τη χώρα” δήλωσε.

”Όταν πριν 2 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέμα αυτό, κάποιοι έσπευσαν να με χαρακτηρίσουν γραφικό και κάποιοι άλλοι προτρέχοντας να πουν ότι μιλάω για την ΑΟΖ καθαρά για προεκλογικούς λόγους.

Διάβασα, ταξίδεψα από το Καστελόριζο  μέχρι την Κύπρο και το Maryland, έψαξα να βρω τους καλύτερους, τους πιο ειδικούς επιστήμονες, έτσι ώστε να δικαιούμαι να μιλώ για την ελληνική ΑΟΖ και προσπάθησα πολύ. Έτσι γνώρισα τον Σόλωνα Κασσίνη, ο οποίος έκανε πραγματικότητα την κυπριακή ΑΟΖ, τον Θεόδωρο Καρυώτη, ”πατέρα” της ελληνικής ΑΟΖ, τον Ηλία Κονοφάγο και τον Νίκο Λυγερό, που προωθούσαν το θέμα όσο λίγοι” συμπλήρωσε.

Ανάγκη ανακήρυξης και χάραξης της Ελληνικής ΑΟΖ

”Η σημασία της ΑΟΖ  για την Ελλάδα μ’ έκανε ν’ αρθρογραφήσω επανειλημμένως για την ανάγκη ανακήρυξης και χάραξης της ελληνικής  ΑΟΖ, να διοργανώσω ειδική ημερίδα για  το θέμα (12/11/11) αλλά και να επιμεληθώ της έκδοσης του βιβλίου ”ΑΟΖ: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση” (07/03/12)  με συγγραφείς τους παραπάνω από τις εκδόσεις Καστανιώτη”.

”Όμως και μετεκλογικά, μέσα από άρθρα και παρεμβάσεις, αλλά και φυσικά στην πρώτη ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, επέμεινα στην ανάγκη για τη θέσπιση της ΑΟΖ ως ζήτημα εθνικής σημασίας με πιθανά οικονομικά και όχι μόνο οφέλη”.

”Αισθάνομαι πως παρακάμπτοντας τους κυνικούς, που ποτέ δε θα πιστεύουν σε τίποτε, και τους λαϊκιστές, που νομίζουν πως η ΑΟΖ είναι εύκολη υπόθεση και τζογάρουν πάνω της, θα πρέπει να ασχοληθούμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα με το θέμα σε ενεστώτες χρόνους.

”Άλλωστε, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο κ. Πρωθυπουργός, είναι χρέος μας να παραδώσουμε τη χώρα μας μεγαλύτερη απ’ ότι την παραλάβαμε” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση για τους υδρογονάνθρακες, βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα