Οι πέντε ώρες Ερντογάν στην Αθήνα, με ελπίδες για “καζάν καζάν”

Διαβάζεται σε 7'
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 2017
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Το πρόγραμμα και οι προσδοκίες από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και τη συνάντηση με Μητσοτάκη. Οι συμφωνίες για τη βίζα Τούρκων τουριστών στα νησιά και το μεταναστευτικό

Μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά στη διατήρηση του θετικού κλίματος στα ελληνοτουρκικά και την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο έχει η κυβέρνηση από τη σημερινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στη συνέχεια θα προβούν μαζί σε δηλώσεις. Το γεγονός ότι δεν θα δεχθούν ερωτήσεις εκτιμάται (και προσδοκάται) ότι θα συμβάλλει στο να αποφευχθούν…. κακοτοπιές. Ενώ ο Ερντογάν δεν θα επισκεφθεί τη Θράκη, αφού θα παραμείνει στη χώρα μας και ειδικότερα στην πρωτεύουσα μόλις πέντε ώρες στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει εκφράσει την προσδοκία από την πλευρά του η επίσκεψη του να είναι “καζάν καζάν”, δηλαδή “win win” όπως θα έλεγε… ο Γιώργος Παπανδρέου. Με άλλα λόγια ότι και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες.

Και οι δύο πλευρές βέβαια εμμένουν στις θέσεις τους όσον αφορά τα “καυτά” πολιτικά θέματα. Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι υπάρχει μία μόνο διαφορά η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία βάζει όμως και άλλα θέματα παγίως στο τραπέζι, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές θέλουν να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα επί θεμάτων χαμηλής πολιτικής. Ουδείς ανέμενε άλλωστε ότι ο πολιτικός διάλογος, που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου και αποτελεί ένα δρόμο με τελικό (μακρινό) προορισμό τη Χάγη, θα είχε οδηγήσει σε ειδήσεις τόσο σύντομα.

Από το “Μητσοτάκης γιόκ” στο “Κυριάκο φίλε μου”

“Είχαμε διαμάχες με την Ελλάδα χθες, και θα συνεχίσουμε να έχουμε και αύριο. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα”, δήλωσε πάντως ο Ερντογάν χθες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Κυριάκο φίλε μου δεν σας απειλούμε εάν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας”, είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από το “Μητσοτάκης γιόκ”, που είχε δηλώσει παλιότερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως διαμήνυσε επίσης ότι προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη θα πρέπει να ανοίξει η βεντάλια των προς συζήτηση θεμάτων με την Ελλάδα. Η Άγκυρα θέλει άλλωστε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και ενοχλείται ιδιαίτερα από την κυριαρχία του Καστελόριζου, που ανακόπτει την πρόσβαση της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και θέλει φυσικά οι δύο χώρες να τα πουν “’χωρίς παρεμβολές τρίτων”, δηλαδή χωρίς την παρέμβαση της ΕΕ, η οποία όμως αποτελεί ασπίδα για την Ελλάδα και βεβαίως και την Κύπρο.

Η κυβέρνηση πάντως επαναλαμβάνει ότι δεν τίθενται στο τραπέζι θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και επικαλείται τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάριζαν επίσης ότι εάν στη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών ο κ.Ερντογάν θέσει απαράδεκτες διεκδικήσεις, θα λάβει και την ανάλογη απάντηση.

“Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο” διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χθες (Ant1). Ενώ και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στη φρεγάτα “Κουντουριώτης” στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

“Η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Δένδιας.

Η ελληνική πλευρά πάντως επικεντρώνει σε αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες στην παρούσα φάση. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν άλλωστε όλες τις προηγούμενες ημέρες την ειλικρινή διάθεση συνεργασίας της Αθήνας και ανέφεραν ότι Μητσοτάκης- Ερντογάν κατά τη διμερή τους συνάντηση θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Τουρισμός και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Στο πλαισιο της θετικής ατζέντας, κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας αναμένεται να υπογραφούν 20 περίπου συμφωνίες μνημόνια και κοινές δηλώσεις. Κάποιες εξ αυτών θα αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Enterprise Greece. Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό και τον τουρισμό.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα να επισφραγιστεί με μία συμφωνία καλύτερης συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε το Μαξίμου θα μπορούσε να αιτιολογήσει την πολιτική της προσέγγισης στο “σκληρό” δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπει με καχυποψία τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Η ενδυνάμωση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο μεταναστευτικό θα μπορούσε να αφορά στην εγκατάσταση ενός Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού της Ακτοφυλακής στη Λέσβο, για καλύτερο συντονισμό.

Ο δε υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, επιβεβαίωσε χθες ότι θα υπογραφεί σήμερα συμφωνία για χορήγηση βίζας Τούρκων πολιτών σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος πριν από ένα περίπου μήνα διέψευδε τα περί χορήγησης βίζας κατά παρέκκλιση της συνθήκης Σένγκεν, κάνοντας λόγο για βίζα που θα αφορά τριήμερη τουριστική παραμονή. Χθες όμως (Πρώτο Πρόγραμμα) επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας έχει ζητήσει παρέκκλιση από τη Σένγκεν ώστε να επισκέπτονται πιο εύκολα Τούρκοι τουρίστες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σημείωσε δε ότι οι ίδιοι οι νησιώτες επιθυμούν τη σχετική ρύθμιση.

Το πρόγραμμα Ερντογάν

ΩΡΑ 11:00

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στην Αθήνα στις 11:00. Τον κ. Ερντογάν θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΩΡΑ 11.30 

Στις 11:30 τον κ.Ερντογάν θα υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Η συνάντηση θα διαρκέσει 45 λεπτά.

Την ίδια ώρα, θα ξεκινήσουν οι διμερείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή δέκα μελών της ελληνικής κυβέρνησης και επτά μελών της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ.Δένδιας θα έχει ξεχωριστή συνάντηση στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

ΩΡΑ 12.15 

Στις 12:15 θα ξεκινήσει στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Στη συνάντηση θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κ. Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς, που είχαν παρευρεθεί και στις δύο προηγούμενες συναντήσεις στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη.

ΩΡΑ 13.00

Στις 13:00 Μητσοτάκης- Ερντογάν θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις,  χωρίς να δεχθούν δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Σημειωτέον ότι οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την επίσκεψη δεν θα βρίσκονται καν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΩΡΑ 13.30

Μισή ώρα μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας με ένα γεύμα εργασίας. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να επικυρωθούν οι διμερείς συμφωνίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

ΩΡΑ 16.00 

O κ.Ερντογάν θα αναχωρήσει από την Ελλάδα στις 16:00

Οι Δύο Τουρκίες του Ερντογάν – Δείτε το βίντεο του 24 Media Lab

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα