Ο Ερντογάν μίλησε για “τουρκική μειονότητα”, ο Μητσοτάκης απάντησε με συνθήκη Λωζάνης

Διαβάζεται σε 6'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Nick Paleologos/SOOC

Τα μηνύματα Μητσοτάκη – Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους. Υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας Ελλάδας- Τουρκίας. Ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Άγκυρα και βλέπει πιθανό επόμενο βήμα διάλογο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Η αναφορά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη, κατα τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σκίασε στιγμιαία το κατά τα λοιπά θετικό κλίμα της επίσκεψης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε ειδικότερα δύο φορές σε “τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη”. Εξέφρασε μάλιστα προσδοκίες “για τη βελτίωση που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”.

Η φράση αυτή του Ερντογάν προκάλεσε την παρέμβαση του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε ξανά το λόγο μόλις ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

“Για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Ο προσδιορισμός της μειονότητας της Θράκης ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης“.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ακόμη τα συνήθη τουρκικά “παράπονα” για μεγαλύτερη συμβολή της Ελλάδας στην καταπολέμηση αυτού που η τουρκική κυβέρνηση ορίζει ως τρομοκρατία. Εξέφρασε όμως και την ικανοποίηση του και για το κλείσιμο του καταυλισμού προσφύγων του Λαυρίου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι “απαιτείται προσοχή προκειμένου να μη σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα”.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι διαφωνούν στο Κυπριακό. Ο μεν Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: “Το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.” Ο δε Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι όποια λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της “την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο νησί”.

Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας

Αυτές οι διαφωνίες δεν εμπόδισαν όμως τους δύο ηγέτες να υπογράψουν Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας. Το πρώτο μετά το ιστορικό Σύμφωνο που είχαν υπογράψει το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, και κάτι που αποτελούσε φιλοδοξία και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και οι δύο ηγέτες άλλωστε αξιολόγησαν ως σημαντικό κέρδος της συνάντησης τη διατήρηση του καλού κλίματος στα ελληνοτουρκικά και την αποφυγή εντάσεων. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών, μεταξύ των οποίων για την ενίσχυση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό και την παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κυρίως όμως Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να ανοίξει και η συζήτηση για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

 

 

Επόμενο βήμα η συζήτηση για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε καταρχήν “εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πει ήρεμο μονοπάτι” και τόνισε: “Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά, με τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν λύσεις. Και εάν αυτές οι λύσεις δεν προκύπτουν, να μην παράγουν πάντως αυτόματα εντάσεις”.

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του εξέφρασε την άποψη ότι πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συνεδριάζει μία φορά το χρόνο και τόνισε ότι συμφώνησε με τον ‘Έλληνα πρωθυπουργό να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Ο δε κ.Μητσοτάκης έδωσε ένα πιο σαφές πλαίσιο για τα επόμενα βήματα του ελληντουρκικού διαλόγου.

“Θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα. Με συναντήσεις των αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα αποτελεί και τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι: “Ανταλλάξαμε απόψεις για τις σχέσεις μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να το συζητήσουν με αποφασιστικό τρόπο”.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και εκείνος την Άγκυρα μέσα στην άνοιξη, πριν συναντηθεί ξανά με τον κ. Ερντογάν τον επόμενο Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Η έμμεση απάντηση Μητσοτάκη στον Σαμαρά και το σχόλιο Ερντογάν για αυτούς που πνίγονται στο ποτάμι

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον πάντως, όσον αφορά το εσωτερικό πολιτικό τοπίο και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, έχει η έμμεση αναφορά και απάντηση του κ.Μητσοτάκη στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά (και όχι μόνον) για την πολιτική διαλόγου με Ερντογάν.

“Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να είμαστε δίπλα. Υπάρχουν φωνές και στην Ελλάδα και στην Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Όμως αισθάνομαι ιστορικό χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορα μας”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα στο όνομα των επόμενων γενεών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο, όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και μάλιστα τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς”, σχολίασε στη συνέχεια στις δικές του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: “Είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων”.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης: “Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Να γίνουμε παράδειγμα συνεργασίας σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε, Τουρκία και Ελλάδα. Το λέω ανοιχτά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο, που να μην μπορεί να επιλυθεί. Αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη, να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να μη γίνουμε από αυτούς, που περνούν τη θάλασσα, αλλά πνίγονται στο ποτάμι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα