Ο Μητσοτάκης επιμένει σε διάλογο με την Τουρκία και σε “κόκκινες γραμμές”

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC Dimitris Kapantais

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία κλείδωσε για τις 13 Μαΐου, καθώς η Αθήνα θέλει τη συνέχιση του διαλόγου, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Στην πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά με “κόκκινες γραμμές” επιμένει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί τελικά στις 13 Μαΐου την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι Μητσοτάκη στην Τουρκία προγραμματίζεται εδώ και καιρό ως ανταπόδοση στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Η ελληνική πλευρά είχε παρουσιάσει εκείνη την επίσκεψη ως σημείο καμπής για την προσέγγιση των δύο χωρών και είχε υπερτονίσει τη Διακήρυξη των Αθηνών περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας. Έκτοτε βέβαια η Άγκυρα έδειξε ότι αντιλαμβάνεται τη Διακήρυξη ως μονομερή υποχρέωση της Αθήνας και πως η ίδια δεν αλλάζει θέσεις έστω και εάν αποφεύγει τις προκλήσεις στο πεδίο.

Η Τουρκία μάλιστα αντέδρασε στην προαναγγελία δημιουργίας θαλασσίου πάρκου στις Κυκλάδες επαναφέροντας θεωρία των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο. Η Άγκυρα κατηγορεί επιπλέον την Αθήνα ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ενώ διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στην καρδιά του Αιγαίου.

Τι φοβάται η Τουρκία, τι απαντά η Αθήνα για το θαλάσσιο πάρκο

Ο λόγος πίσω από την έντονη αντίδραση της Τουρκίας είναι πως φοβάται ότι η δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου από τη Μήλο έως τη Νίσυρο θα δημιουργήσει νομικά τετελεσμένα όσον αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης χθες ξεκαθαρίζει πάντως ότι η πρωτοβουλία δημιουργίας του θαλασσίου πάρκου στις Κυκλάδες, όπως και ενός ακόμη στο Ιόνιο, έχει καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι του προκάλεσε εντύπωση η αδικαιολόγητη – όπως τόνισε – αντίδραση της Τουρκίας. Και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει το ζήτημα. Σημείωσε βέβαια ότι: “Η Ελλάδα ασκεί κυρίαρχα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλιστα, με αφορμή τη σημερινή του επίσκεψη στη Λέσβο στη συμφωνία που επιτρέπει σε Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χωρίς βίζα ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας του καλού κλίματος και της “θετικής ατζέντας”.

Σημειωτέον ότι την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα.  Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Διάλογος με την Τουρκία χωρίς αυταπάτες, το σύνθημα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναμένεται πάντως σήμερα από τη Λέσβο και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου να αναφερθεί τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στα ελληνοτουρκικά, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Άλλωστε σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους και διάλογο με την Τουρκία προς αποφυγή εντάσεων, αλλά ότι δεν έχει αυταπάτες πως έχουν αλλάξει οι “προβληματικές θέσεις” της γείτονος στο κρίσιμο θέμα της ΑΟΖ.

Το τελευταίο αποτελεί ένα μήνυμα καθησυχασμού στην “πατριωτική δεξιά” εντός της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπει με καχυποψία την πολιτική του Μαξίμου για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία και η συνάντηση με Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί μάλιστα περίπου ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές. Για αυτό και είναι απολύτως κρίσιμο για τον πρωθυπουργό να δείξει ότι αφενός συνεχίζει το διάλογο για αποφυγή εντάσεων στο πεδίο, αλλά δεν υποχωρεί στο δια ταύτα.

Στο Μαξίμου φαίνεται άλλωστε πως θεωρούν ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά μέχρι τις 13 Μαΐου αν μη τι άλλο δεν θα έχει επιδεινωθεί, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θέλει να αναβαθμίσει τη συνεργασία με την ΕΕ και αυτό όπως φάνηκε και από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής χθες, περνά μέσα από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα