“Κόκκινη γραμμή” σε ξένες παρεμβάσεις

“Κόκκινη γραμμή” σε ξένες παρεμβάσεις
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου Eurokinissi

Η Αθήνα δεν ανέχεται παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις από καμία πλευρά δηλώνει ανώτερη διπλωματική πηγή στο news247.gr. Σαφές μήνυμα στη Μόσχα μετά από μεθοδευμένες κινήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων γύρω από το Σκοπιανό. Τί δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς.

Σαφές μήνυμα πως εντός και εκτός της χώρας αποστέλλει η Αθήνα με αφορμή και την απέλαση των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών.

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Αθήνα δεν ανέχεται παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις από καμία πλευρά” δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτερη διπλωματική πηγή συνομιλώντας με το news247.gr, απευθυνόμενη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – πχ από εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους κοκ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των διπλωματικών πηγών: “Όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, η Ελλάδα δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις. Τώρα λαμβάνονται μέτρα, καθώς υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα είχε προειδοποιήσει της ρωσική πλευρά να σταματήσει τις παρεμβάσεις της εντός της Ελλάδος και την περασμένη Παρασκευή την ενημέρωσε για την απέλαση των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών.

Όπως τονίζουν αρμόδιες αρχές οι απελάσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες καθώς σχετίζονται με στοιχεία σε βάρος των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, ενώ αν η Μόσχα προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα κατά της χώρας μας είναι αδικαιολόγητη, αφού οι Έλληνες διπλωμάτες στη Ρωσία εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους, χωρίς καμία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας αυτής.

Αντιφατικές αντιδράσεις από Μόσχα

Αίσθηση προκαλεί νεότερο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Interfax, που ήρθε σε δεύτερο χρόνο και αναφέρει: “Η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα προετοιμάζει την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις για μία επιτυχυμένη επίσκεψη στη Ρωσία από τον Ελληνα Πρωθυπουργό”.

Στο τηλεγράφημα αποτυπώνεται πολύ διαφορετικό κλίμα σε σύγκριση με προηγούμενα (σημερινά) τηλεγραφήματα του ίδιου πρακτορείου, όπου γινόταν λόγος για “συμμετρική” αντίδραση στις απελέσεις – αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αντίμετρα από τη Μόσχα. Αποκλειστικός λόγος για την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει σε απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και σε απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο, είναι το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Ραδιόφωνο 24/7 και η εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις από στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, ώστε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα με απώτερο στόχο να μην προχωρήσει η συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απελαύνεται ο τρίτος γραμματέας της πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ. Το όνομα του δεύτερου δεν έχει διαρρεύσει.

Ο Γιάκοβλεφ είναι χαμηλόβαθμος αξιωματούχος, κάτι που δείχνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα μήνυμα της Αθήνας προς τη Μόσχα.

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι “το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει ‘συμμετρική’ απάντηση στην απέλαση διπλωματών από την Ελλάδα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αρνούνται να σχολιάσουν το γεγονός. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα “Καθημερινή”, η οποία και αποκάλυψε το θέμα της απέλασης, η Ελλάδα, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Αυτό, όμως, δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι “μηχανισμοί” που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας και διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Ένα ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται είναι, αν θα επηρεαστεί η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα καθώς και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2018.

Στα Βαλκάνια επικρατεί υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, καθώς η Μόσχα δεν θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιχειρεί να βάλει φρένο στη ρωσική επιρρόη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα