Νέα Δημοκρατία: Οι τρεις στόχοι στις σημερινές εκλογές. Όσα πρέπει να ξέρουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι

Νέα Δημοκρατία: Οι τρεις στόχοι στις σημερινές εκλογές. Όσα πρέπει να ξέρουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι
Headquarters of New Democracy in Athens / SOOC

Τριπλός στόχος για τη ΝΔ: Αποφυγή νέου φιάσκου, εκλογικό αποτέλεσμα αποδεκτό από όλους τους υποψήφιους και διατήρηση της ενότητας. Όλες οι χρηστικές πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

Σήμερα είναι η δεύτερη απόπειρα εκλογών προέδρου στη ΝΔ και το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αφενός να αποφύγει ένα νέο φιάσκο και αφετέρου μέσα από την εκλογική αυτή μάχη και το τελικό της αποτέλεσμα να μπορέσει να διατηρήσει την ενότητά του.

Στόχος της Συγγρού είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων που εν πολλοίς θα κρίνει και τη νομιμοποίηση του νέου προέδρου με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ και τη ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων.

Από το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθούν πολλά τόσο σε ότι αφορά την ύπαρξη ή μη του δεύτερου γύρου που έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου, αλλά και το αν η πορεία της σημερινής εκλογικής διαδικασίας θα δώσει ή όχι αφορμή για να εκδηλωθούν κινήσεις που υπακούουν σε σενάρια διάσπασης.

Εφόσον όλα πάνε καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι κάλπες κλείσουν στις 7 το απόγευμα όπως προβλέπεται, έχει αποφασιστεί σύμφωνα με πληροφορίες η δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων να γίνει μόνο στο 100% για την περίπτωση που οι διαφορές είναι μικρές μεταξύ των υποψηφίων. Σ’ αυτή την περίπτωση δύσκολα θα υπάρξουν ανακοινώσιμα αποτελέσματα πριν από τις 10 με 11 το βράδυ. Ωστόσο ο κίνδυνος για τη ΝΔ σ’ αυτή την περίπτωση είναι οι διαρροές αποτελεσμάτων από τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων για τη δημιουργία ανάλογου κλίματος.

Στην περίπτωση που μόλις υπάρξει το πρώτο ικανό συγκεντρωτικό δείγμα στην ΚΕΦΕ και δείχνει μεγάλες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων όπου θα είναι ξεκάθαρη η κατάταξη των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ θα υπάρχουν ανακοινώσεις πιο νωρίς και θα δίνεται από την ΚΕΦΕ ουσιαστικά ροή αποτελεσμάτων σε διαδοχικές φάσεις.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η τεχνική ετοιμότητα

Η εικόνα που υπήρχε μέχρι και χτες το βράδυ δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη των παραμονών του φιάσκου της 22ας Νοεμβρίου και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων τα όποια μικροπροβλήματα μπορεί να παρατηρηθούν δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε ένα νέο ναυάγιο τη διαδικασία και να προκαλέσουν τον πλήρη διασυρμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την τεχνική και μηχανογραφική υποστήριξη έχει αναλάβει η εταιρεία Vodafone ενώ φαίνεται πως έχουν παρθεί μέτρα ώστε με πιο παραδοσιακούς τρόπους (call center) να ελεγχθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας (κυρίως διπλοψηφίες) για τα σημεία εκείνα των εκλογικών τμημάτων που μπορεί να εμφανιστούν τεχνικές δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση ως τις 8πμ θα κριθεί τι επίδραση θα έχει στη διαδικασία και ο ανθρώπινος παράγοντας, όπως πχ η μη έγκαιρη προσέλευση εφορευτικών επιτροπών ή των τεχνικών (χειριστές tablets), ύστερα από την προσπάθεια για την κάλυψη των κενών που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

Που και πως θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ επισημαίνεται ότι «τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, που θα προσέλθουν αύριο (σ.σ. σήμερα) Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος, μπορούν να ενημερώνονται για τα εκλογικά τμήματα μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας www. nd.gr, από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ) και από τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 210-9444732, 210-9444981, 210-9444340, 210-9444341, 210-9444342, 210-9444343, 210-9444344 και 210-9444345.

Πάντως αντίστοιχες χρηστικές πληροφορίες υπάρχουν και στις επίσημες ιστοσελίδες των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων αλλά και στη δημιουργία αντίστοιχων συνδέσμων στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης «η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζει χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015:

  • Ψηφίζεις σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.
  • Μπορείς να δεις όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας nd.gr ή να ενημερωθείς από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).
  • Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
  • Πριν κάποιος ψηφίσει συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/ εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο).
  • Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.
  • Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, ψηφίζεις στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισες την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.
  • Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.
  • Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα».

Που ψηφίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ

Νωρίς το πρωί έχουν επιλέξει να ψηφίσουν οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ψηφίσει στο Εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου στις 9:30 πμ. Την ίδια ώρα στο Βελλίδιο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα ψηφίσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στις 10:30 πμ στο 1 Γυμνάσιο-Λύκειο Κηφισιάς. Στην Αθήνα θα ψηφίσει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα