“Νίπτει τας χείρας του” ο Στόλτενμπεργκ: Η ένταση στο Αιγαίο δεν αφορά το ΝΑΤΟ

“Νίπτει τας χείρας του” ο Στόλτενμπεργκ: Η ένταση στο Αιγαίο δεν αφορά το ΝΑΤΟ
O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ΓΕΝΣ Στόλτενμπεργκ ap

Με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιμένει στις ίσες αποστάσεις και καλεί Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν μεταξύ τους τις διαφορές

“Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο δεν αφορά το ΝΑΤΟ“, επανέλαβε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, η Συρία, η αγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά.

Ερωτηθείς για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την θέση του ΝΑΤΟ σε αυτήν ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε:

“Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι από το 1952. Και οι δύο συμβάλλουν στην συλλογική άμυνα. Αναμένω ότι οι διαφορές που βλέπουμε σε διάφορα ζητήματα θα επιλυθούν μεταξύ τους στη βάση των καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζω την επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών που συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου”.

Σε ό,τι αφορά στο εάν η Συμμαχία πρόκειται να εμπλακεί στη διένεξη, ο γενικός γραμματέας είναι καηγορηματικός:”Δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί το ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που θα πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν μεταξύ τους”.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε τηρήσει την ίδια στάση και στο ζήτημα των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία.

“Οι σύμμαχοι να στηρίξουν κι άλλο την Τουρκία”

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκέπτεται την Τουρκία ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στα μέσα με τα οποία στηρίζει η Συμμαχία την χώρα και κάλεσε τους συμμάχους να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Τουρκία.

“Έχουμε μέτρα ασφαλείας, έχουμε ενισχύσει την αεράμυνα της Τουρκίας, διεξάγουμε πτήσης επιτήρησης πάνω από την Τουρκία και έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο.  Επιπλέον παρέχουμε στήριξη στον τομέα των υποδομών, των ασκήσεων και υπάρχει και η βάση στη Σμύρνη. Υπάρχει έντονη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία αλλά καλώ τους συμμάχους να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη”.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στη βορειοδυτική Συρία και το Αφρίν, ο Γενς Στόλτεμπεργκ τονίζει ότι το ΝΑΤΟ έχει υπάρξει πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ενώ αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας σε ό,τι αγορά την ασφάλεια στα σύνορά της και πως οι ανησυχίες αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Συρία: Όλοι οι σύμμαχοι υποστηρίζουν την επίθεση

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στη Συρία και την χθεσινή ειδική συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο γγ ανέφερε πως οι τρεις σύμμαχοι παρουσίασαν πληροφορίες που έδειχναν ότι το συριακό καθεστώς ήταν υπεύθυνο για την χημική επίθεση στη Ντούμα και πως κατέστησαν σαφές ότι η επίθεση στόχευε στις εγκαταστάσεις του που συμμετείχαν στην παραγωγή και χρήση χημικών όπλων. 

Όπως είπε, οι σύμμαχοι τόνισαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στη χρήση βίας, και το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ εξέδρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην ανάληψη δράσης. “Τα πλήγματα”, αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ, “ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχτεί την χρήση χημικών όπλων”.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αγοράς ρωσικών S-400 από την Τουρκία, επαναλμβάνει την θέση του πως η αγορά και πώληση εξοπλισμών είναι εθνική απόφαση και πως δεν αποφασίζει το ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα