Ο “πατέρας” της στρατηγικής της συνταγματικής αναθεώρησης

Ο “πατέρας” της στρατηγικής της συνταγματικής αναθεώρησης
Ο "πατέρας" της στρατηγικής της συνταγματικής αναθεώρησης Eurokinissi

Από τις αρχές του έτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμόρφωσε την εθνική θέση για αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM πριν από οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δυο τοποθετήσεις του, στα στελέχη της 1 Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα στις 4 Φεβρουαρίου και σε ομάδα Αμερικανών φοιτητών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Βοστόνης, στις 9 Μαρτίου, θεμελίωσε την εθνική θέση για αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM πριν από οποιαδήποτε συμφωνία με τη χώρα μας.

«Το έχουμε καταστήσει σαφές, επιδιώκουμε και την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδό της στο ΝΑΤΟ- δήλωσε στη Λάρισα ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αλλά για να γίνει τούτο πρέπει η Χώρα αυτή να πληροί τις προϋποθέσεις, που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασική προϋπόθεση -όπως γίνεται αποδεκτό πλέον από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση- είναι η επίλυση του ονόματος. Για ποιο λόγο δεν μπορεί, σήμερα, να μπει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Διότι το όνομά της -ανεξαρτήτως του πόσοι το έχουν αναγνωρίσει και πώς- από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου αποπνέει αλυτρωτισμό.

Δηλαδή, αποπνέει τάσεις που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και δημιουργία εντυπώσεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Τούτο σημαίνει, ότι πρώτα θα λυθεί το ζήτημα του ονόματος και μόνον ύστερα θα υπάρξει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να λυθεί, όμως, το όνομα είναι σαφές, ότι η γειτονική μας Χώρα, πρέπει να επιφέρει όλες εκείνες τις μεταβολές στην έννομη τάξη της, αρχής γενομένης από το Σύνταγμά τους, ώστε να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού. Και τα ίχνη αλυτρωτισμού που φέρει το ίδιο της το όνομα, και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προκύψει εμμέσως ως προς την αμφισβήτηση συνόρων, ως προς τις ψευδείς εντυπώσεις περί Εθνότητας και ψευδείς εντυπώσεις περί γλώσσας.

Ή λοιπόν θα υπάρξουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι επέκεινα εγγυήσεις, οι οποίες αφορούν το όνομα, ή εφόσον δεν υπάρξουν δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της πΓΔΜ για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δεν είμαστε εμείς που παρεμποδίζουμε αυτή την πορεία. Η ίδια η Χώρα, με την στάση την οποία τηρεί, την παρεμποδίζει. Εμείς δείχνουμε όλη μας την καλή μας θέληση. Αλλά, όπως είπα και πριν, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπισθούμε και τον Τόπο μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι μία δύναμη που στηρίζεται στην ενότητα, στην συναντίληψη των Μελών που το απαρτίζουν ώστε να επιτελέσει την αποστολή του. Αλίμονο αν στο ΝΑΤΟ εισέρχονται μέλη τα οποία θα έβαζαν μέσα στο ΝΑΤΟ προβλήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν είναι forum επίλυσης διαφορών το ΝΑΤΟ. Πρώτα έχουν λυθεί οι διαφορές και ύστερα στο ΝΑΤΟ αγωνιζόμαστε για την κοινή του αποστολή του».

Στους δε Αμερικανούς φοιτητές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε για τη FYROM:

«Η Χώρα αυτή για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως φιλοδοξεί, πρέπει να έχει λύσει προηγουμένως το θέμα του ονόματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Χώρα αυτή επέλεξε αυθαίρετα ένα όνομα, θέλει να λέγεται Μακεδονία, αγνοώντας προκλητικά την Ιστορία, περίπου οι γείτονές μας θέλουν να εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο ότι είναι σλαβικής καταγωγής γιατί οι γείτονές μας είναι Σλάβοι, το ξέρουν και οι ίδιοι. Αλλά όπως ξέρουμε όλοι οι Σλάβοι έφτασαν στη Βαλκανική Χερσόνησο τον 7ο αιώνα μχ. Έχουν βάλει ένα όνομα λοιπόν το οποίο παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, το όνομα αυτό αποπνέει αλυτρωτισμό. Το όνομα αυτό θεωρεί ότι αυτό το κράτος μπορεί να επεκταθεί σε όλο το χώρο της Μακεδονίας. Και ξέρετε ότι ο αλυτρωτισμός, η αλλαγή συνόρων με αυτούς τους όρους, είναι αντίθετη και με το Διεθνές Δίκαιο και με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Της έχουμε πει λοιπόν, για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ρυθμίσουμε το θέμα του ονόματος-προσέρχεται στις συζητήσεις – να δούμε ποιο όνομα θα βρούμε. Αλλά αυτό για να καταλήξουμε σε μια λύση που εμείς τη θέλουμε προϋποθέτει αλλαγή του Συντάγματος τους. Γιατί προϋποθέτει αλλαγή του Συντάγματος. Διότι αυτό το Κράτος πήγε και έβαλε μέσα στο Σύνταγμά του –φανταστείτε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών να περιέχει ένα σωρό διατάξεις οι οποίες αφορούν τη λεγόμενη Μακεδονική Εθνότητα και τη χάραξη συνόρων με βάση αυτή την έννοια της Μακεδονικής Εθνότητας. Αν αυτό δεν αλλάξει πώς είναι δυνατόν ο κύριος Ζάεφ να θέλει να υπογράψει μια συμφωνία με την Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε εσείς και ξέρετε τι σημαίνει σεβασμός του Συντάγματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκεφτείτε τον Αρχηγό των Ηνωμένων Πολιτειών, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, να βγαίνει και να λέει, ξέρετε έχω το Σύνταγμα μου το οποίο έχει ορισμένους περιορισμούς, αλλά θα υπογράψουμε Διεθνή Συμφωνία και η Διεθνή Συμφωνία αυτή θα υπερισχύει του Συντάγματος και όποτε μπορέσω θα κάνω αναθεώρηση του Συντάγματος. Φαντάζεστε τον Donald Trump, φανταστείτε το, να έβγαινε και να έλεγε στη διεθνή κοινότητα κάτι τέτοιο. Η διαδικασία του impeachment θα είχε αρχίσει την ίδια στιγμή.

Λέμε λοιπόν, πολύ απλά, αλλάξτε πρώτα το Σύνταγμα σας κι ελάτε μετά, να κάνουμε την συμφωνία για το όνομα. Τόσο απλό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα