Όλα τα ζητήματα επί τάπητος στο Βερολίνο

Όλα τα ζητήματα επί τάπητος στο Βερολίνο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, στο Βερολίνο. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Από τη Γερμανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πάρει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις που ενδεχομένως θα οριοθετήσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σε ένα κρίσιμο ραντεβού ο πρωθυπουργός θα επιχείρησε να “βολιδοσκοπήσει” τις προθεσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου και να δει κατά πόσο το “εμπόδιο” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να ξεπεραστεί και να δοθεί τέλος στο σήριαλ της αξιολόγησης που τις τελευταίες ημέρες έχει εξελιχθεί σε θρίλερ.

Θεωρείται σίγουρο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει στην Άνγκελα Μέρκελ πως τέτοιες κινήσεις, όπως οι ενστάσεις για τις εξαγγελίες του, δεν βοηθούν και προκαλούν νέες εστίες έντασης απειλώντας να “φουντώσουν” μια νέα κρίση στην Ευρώπη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι η κάθε χώρα είναι κυρίαρχη να δίνει όπου νομίζει κομμάτι από το υπερπλεόνασμα που έχει επιτύχει και πως η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και το ίδιο περιμένει και από τους εταίρους της.

Παράλληλα αναμένεται να βάλει στο τραπέζι όλα τα “αγκάθια” για το κλείσιμο της αξιολόγησης προκρίνοντας τη λύση της πολιτικής συμφωνίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε, άλλωστε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική την επιμονή του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το Μέγαρο Μαξίμου είναι ποια στάση θα τηρήσει για την παραμονή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα, ζήτημα το οποίο δε θεωρείται καθόλου απίθανο να μπει και στο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνάντηση αναμένεται να παρευρεθούν οι Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και Τάκης Παυλόπουλος.

Αισιοδοξία για το “ξεπάγωμα” του χρέους

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη από την προσέγγιση που κάνει ατύπως ο ESM για το θέμα των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα και το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Κυβερνητική πηγή αργά χθες το βράδυ τόνιζε πως η σχετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έχει μεν αυστηρή γλώσσα και σκληρές εκφράσεις, όμως δίνει την τεχνική δυνατότητα στο EWG να άρει το πάγωμα και μάλιστα σύντομα. Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι δε θα υπάρξει περαιτέρω αντίδραση της γερμανικής πλευράς στο θέμα αυτό, καθώς δεν τίθεται σε αμφισβήτηση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016.

Οι επαφές στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε εκτός από το δημοσιονομικό πρόσημο να βάλει στις επαφές που πραγματοποίησε και ένα πολιτικό πρόσημο διαφοροποιούμενος απο την στόχευση του ΔΝΤ που είναι  στην κατεύθυνση της περισσότερης λιτότητας προς την πλευρά των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα επιχείρησε να θέσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα ώστε να αποκτήσει μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα για το κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη:

– Χρονοδιάγραμμα και πίεση για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.

– Τι θα γίνει με το ΔΝΤ στέλνοντας για άλλη μια φορά ενα μήνυμα πως νέα μέτρα δεν μπορούν να παρθούν.

– Που θα κινηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το τέλος του προγράμματος και μετά επαναφέροντας την πρόταση για  2,5% – 1%.

– Μήνυμα ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθά τις ευπαθείς ομάδες.

Επίθεση στη ΝΔ

Για “πολιτικό ατόπημα ολκής” της ΝΔ έκανε λόγο υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, σχολιάζοντας τη στάση τη αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία για τις παροχές στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Σε υψηλούς τόνους η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι η ΝΔ “εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και υπέπεσε σε τεράστιο πολιτικό λάθος”. Επισήμανε μάλιστα ότι η ΝΔ υπερερμήνευσε την ένσταση της Γερμανίας και υπερθεμάτισε”. “Ας είχε το θάρρος της γνώμης της” πρόσθεσε, υπονοώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κρύφτηκε πίσω από τις αντιδράσεις της γερμανικής πλευράς. Εκτίμησε μάλιστα ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα, που θα την απασχολεί για καιρό.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο

12:30-12:45 Κοινές δηλώσεις με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

12:45-13:45 Γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

15:00-16.00 Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD

16:45-17.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων

*Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα