Σεπτέμβριο οι εκλογές λέει το Μαξίμου, Μάιο λένε τα σημάδια

Σεπτέμβριο οι εκλογές λέει το Μαξίμου, Μάιο λένε τα σημάδια
Στιγμιότυπο από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές MotionTeam

Δεν ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Όμως οι ενδείξεις φανερώνουν επιθυμία του Μαξίμου να τις προκηρύξει για την 26η Μαϊου του 2019.

Όσο ενισχύονται οι ενδείξεις για τριπλές εκλογές στις 26 Μαϊου, τόσο το Μαξίμου επιμένει ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία. Όμως γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα “χτίσει” τον εκλογικό της σχεδιασμό βασισμένη στο χαρτί του αιφνιδιασμού, κάτι που φάνηκε άλλωστε και με την απόφασή της στο παρά πέντε της ψήφισης του νόμου για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση να προσδιορίσει τον χρόνο διενέργειας των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες μαζί με τις ευρωεκλογές.

Η λογική προσέγγιση των πραγμάτων εμφανίζει την κυβέρνηση να προκηρύσσει και τις εθνικές εκλογές ταυτόχρονα, δηλαδή για τις 26 Μαϊου. Όμως το Μαξίμου δεν προτίθεται να ακυρώσει από τώρα το “χαρτί” της ημερομηνίας των εκλογών. Θεωρητικά οι τριπλές εκλογές διευκολύνουν την κυβέρνηση Τσίπρα καθώς η ψήφος διαμαρτυρίας εκτονώνεται σε πολλές κάλπες. Η “χαλαρή” ψήφος των εκλογών μετριάζεται και οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση δίνουν την δυνατότητα διάχυσης της στενής κομματικής ψήφου.

Εκ παραλλήλου η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αποσυσπείρωσης στην Νέα Δημοκρατία με τους υποψήφιούς της να τρέχουν για τον συνδυασμό και όχι για το κόμμα, την ώρα που αναμένεται να εκδηλωθούν και πολλά αντάρτικα που θα προκαλέσουν εσωκομματικά προβλήματα στην Πειραιώς. Κάτι που αποδεδειγμένα έχει συμβεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτού καταλήξει στις αποφάσεις του θα σταθμίσει όλα τα πολιτικά δεδομένα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Θα ζυγίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, θα μετρήσει την ικανοποίηση των πολιτών από τα μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων και τις φοροελαφρύνσεις, θα έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η τροπή του θέματος των συντάξεων και φυσικά θα συνεκτιμήσει την στάση του κυβερνητικού του εταίρου των ΑΝΕΛ σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών. Προτού όμως ο πρωθυπουργός πάρει κρίσιμες αποφάσεις θα έχει στα χέρια του και δημοσκοπήσεις που θα έχουν καταγράψει την συμπεριφορά της κοινής γνώμης έπειτα από την εφαρμογή μέτρων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όλα τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών είναι ανοιχτά. Οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές να πλαισιώσουν τις κάλπες των ευρωεκλογών και της τοπικής αυτοδοίκησης. Όμως το Μαξίμου επισήμως επιμένει ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία και να προκηρύξει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα