Σημίτης στο Delphi Economic Forum: Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί οριστικά

Σημίτης στο Delphi Economic Forum: Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί οριστικά

Κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική της στη διαπραγμάτευση, άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο 2ο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Τι είπε για τα πρωτογενή πλεονάσματα

 «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Είχαμε μείωση του ΑΕΠ 25%. Θα πρέπει να αυξηθεί τόσο, τουλάχιστον», εκτίμησε ο κ. Κώστας Σημίτης από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Προσέθεσε ότι «το 2030 θα έχουμε κερδίσει αυτό που χάσαμε και προϋποθέση είναι να πάνε όλα ομαλά. Η λέξη ομαλά όμως περιγράφει μία κατάσταση που δεν είναι συνηθσιμένη στην Ελλάδα».

Υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στην Ευρώπη ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι «χρειάζεται μία σοβαρή Ελλάδα».

Εξέφρασε την διαφωνία του με την άποψη που, όπως είπε, επικρατεί και σε κυβερνητικούς κύκλους, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση στην παρούσα συγκυρία, ώστε  να προωθήσει τα αιτήματά της, επειδή τα κράτη μέλη της ΕΕ θα θέλουν να αποφευχθούν προβλήματα. «Διαφωνώ, η υποχώρηση που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν θα διακινδυνεύσει καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση στο εκλογικό της σώμα», τόνισε ο κ. Σημίτης.

Οπως είπε, το πιο σημαντικο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι αυτό της εμπιστοσύνης. «Είμαστε στο τρίτο μνημόνιο, πολλά προβλήματα θα έπρεπε να εχουν αντιμετωπιστεί νωρίτερα. Οι εταίροι θεωρούν ότι δεν τηρούμε τις υποσχέσεις και δεν μπορούν να μας εμπιστευτούν. Την ιδια εικόνα έχει και η αγορά και η κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και συμπλήρωσε: «Το Grexit πλανάται ακόμη, αυτή είναι η αλήθεια».

Την ίδια στιγμή διατύπωσε μία προειδοποίηση βάσει των στοιχείων που έχουν καταγραφεί: Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. από τις αρχές του έτους, το επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές αυξάνεται, οι επενδυσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε ανέφικτες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά. Όπως επεσήμανε αυτά τα πλεονάσματα δεν τα πιάνουν ακόμα και προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, η ελληνική οικονομία δύσκολα θα παράξει τα επόμενα χρόνια μεγαλύτερο του 1,6%, υποστηρίζοντας , ότι θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη, κάτι που είναι δύσκολο όπως είπε με την φορολογική πολιτική που ακολουθείται.

Με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι στην πορεία μπορεί να προκύψουν ομάδες κρατών που θα συνεργάζονται στενότερα και άλλα που θα είναι σε ομάδες που δεν έχουν προχωρήσει, όπως η Ελλάδα. «Το πιθανότερο είναι ότι οι χώρες που ίδρυσαν την Ενωση μαζί με την Ισπανία θα κάνουν βήματα προς την ενοποίηση. Εχουν γίνει συζητήσεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και σε μία τετοια περίπτωση θα υπάρχει ένα κέντρο, όπου θα κυριαχούν η Γερμανία η Γαλλία και τα ιδυρικά κράτη μέλη».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει η επιλογή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε μόνοι έναν δρόμο δικό μας. Η διεθνής αλληλεξάρτηση είναι κανόνας, δεν γίνεται χωρίς συνεργασίες».

Δήλωσε ότι αισθάνεται πως υπάρχει κίνδυνος απομόνωσης της χώρας, «υπάρχει και ανοησία γύρω μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «έχουμε βαθιές και μακράς διάρκειας αιτίες για την ελληνική κρίση. Δεν είναι μόνο η σπατάλη από το 2004 και 2007 -2009». Τόνισε δε ότι το ερώτημα αν αντέχει η χώρα στην επιλογή της ένταξης στην ΕΕ, είναι άσχετο και δεν πρέπει να τίθεται. «Είναι σαν να ρωτάει κάποιος: Αντέχει ο άνθρωπος στην ζωή; Ο άνθρωπος πρέπει να αντέξει στην ζωή ή αυτοκτονεί», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα