Κόκκαλης στους Δελφούς: Ποιος συνεχίζει να ονειρεύεται εξορύξεις ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 2'
Ο Πέτρος Κόκκαλης
Ο Πέτρος Κόκκαλης Alexandros Michailidis / SOOC

Καμπανάκι για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης χτύπησε από το Φόρουμ των Δελφών ο Πέτρος Κόκκαλης.

“Οι Πράσινοι πιστεύουν ότι η κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι θεομηνία, δεν έχει θυμώσει ο Θεός μαζί μας, δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, είναι ένα σαφές αποτέλεσμα παραλήψεων ανθρώπων, με θύματα και θύτες” τόνισε στο Φόρουμ των Δελφών για την κλιματική κρίση ο Πέτρος Κόκκαλης.

Ο επικεφαλής της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ συνέχισε ως εξής: “Οδεύουμε όμως προς μία μεγάλη κλιματική κατάρρευση. Οι ζημίες και απώλειες που σημειώνονται σε όλο το εύρος της οικονομίας και της κοινωνίας είναι τεράστιες. Να δώσω το παράδειγμα των 3,3 δις. ευρώ τα οποία, κατά τον πρωθυπουργό, είναι το κόστος της ζημιάς του «Daniel» στη Θεσσαλία, που μάλλον αφορά τις δημόσιες υποδομές, γιατί η καταστροφή σε περιουσίες είναι ανυπολόγιστη. Αλλά ακόμα κι αυτά τα 3,3 δις. ευρώ είναι το 1,5% του εθνικού μας ΑΕΠ.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα, ποιος πληρώνει; Ποιος επωφελείται; Ποιος συνεχίζει να ονειρεύεται εξορύξεις ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα; Πώς θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων; Όπως είδαμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση, εκείνοι που πληρώνουν είναι οι ευάλωτοι.

Είναι αδιανόητο αυτός που έχει τη λιγότερη ευθύνη να υφίσταται τις μεγαλύτερες ζημίες και τη μικρότερη δυνατότητα προσαρμογής. Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα χρειαστεί να παλεύει πολύ περισσότερο για πολύ λιγότερα.

Σε δύο μήνες είναι οι ευρωεκλογές κι ακολουθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, η κεντροδεξιά έχει συνταχθεί με τις αντικλιματικές δυνάμεις της ακροδεξιάς αγνοώντας την επιστημονική πρόβλεψη στα πεδία της αποκατάστασης της φύσης, της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της αυτονομίας και της ενεργειακής φτώχειας.

Κι ο κίνδυνος εξάπλωσης των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι υπαρκτός. Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν βαθύ και δίκαιο κοινωνικό μετασχηματισμό, με στόχο την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη”

.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα