ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτικές συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές

ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτικές συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές
O Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, 12 Μαΐου 2018 Eurokinissi

Στις θεσμικές τομές που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και θα αναδείξουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πρόοδο και συντήρηση αναφέρθηκε ο Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΠΓ του κυβερνώντος κόμματος. Στόχος η συγκρότηση ισχυρού αυτοδιοικητικού πόλου από το ΣΥΡΙΖΑ

Για τις μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση σε δύο μεγάλα μέτωπα, αυτό της δημοσιονομικής εξυγίανσης μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και των θεσμικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν θεσμικές τομές όπως ο «Κλεισθένης», οι αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες αλλά και η Συνταγματική Αναθεώρηση τονίζοντας ότι επί της ουσίας θα αναδειχθούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κόμματος για την δημιουργία «πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, με μέτωπο τον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό» επαναλαμβάνοντας όσα είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο για την συγκρότηση ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού πόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου το θέμα των συμμαχιών και συνεργασιών θα βρεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Η στρατηγική αυτή τυγχάνει μίας ευρύτερης συναίνεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με εξαίρεση κάποιες φωνές από την ομάδα των «53» που εκφράζουν επιφυλάξεις για να μην χαθούν τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μέτωπο που σχετίζεται με την εξυγίανση και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλο το θεσμικό πλαίσιο για να επικαλεστεί το παράδειγμα της χθεσινής απόφασης της δικαιοσύνης για τις μίζες της Siemens. «Προσβάλλει προκλητικά το περί δικαίου αίσθημα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «οι μάχες που έχουμε να δώσουμε με τους μηχανισμούς του παλιού κατεστημένου που χρεοκόπησαν τη χώρα, θα είναι διαρκείς και πολυεπίπεδες». Συμπλήρωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να τις κερδίσουμε, ας το έχουν καλά στο μυαλό τους».

Στην συνεδρίαση έγινε αναλυτική ενημέρωση για τον «Κλεισθένη 1» από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αλλά και για την τέταρτη αξιολόγηση και την πορεία της οικονομίας από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Να σημειωθεί ότι στην παρέμβασή του ο Νίκος Φίλης ζήτησε να ανοίξει από τώρα η κυβέρνηση την συζήτηση για την διαχείριση των μέτρων του 2019, δηλαδή τις περικοπές στις συντάξεις. Όμως στην πλειονότητά τους τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πήραν τον λόγο σχολίασαν ότι ο στόχος είναι η έξοδος από το μνημόνιο χωρίς καθυστερήσεις και εμπόδια και ο,τιδήποτε άλλο θα πρέπει να εξεταστεί την «επόμενη μέρα».

Συνολικά το μήνυμα που στάλθηκε είναι πως «πρέπει τώρα να τελειώνουμε» για να μην υπάρχουν περιθώρια για αμφισβητήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα