Τρίτη αξιολόγηση: Στην τελική ευθεία για την επόμενη μέρα

Τρίτη αξιολόγηση: Στην τελική ευθεία για την επόμενη μέρα
View of the round table meeting of Eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 20, 2017. The eurozone's 19 finance ministers will be looking to defuse the risk of another Greek crisis as they try to agree Monday on what reforms Greece must still take to qualify for more loans. (AP Photo/Thierry Monasse) AP Photo/Thierry Monasse

Τον λόγο στους δανειστές για ελάφρυνση χρέους και επόμενη μέρα δίνει η σημερινή επικύρωση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup

Η πρώτη αξιολόγηση εξπρές- για τα ελληνικά δεδομένα -θα φτάσει σήμερα στο τέλος της σηματοδοτώντας και το τέλος του προγράμματος προσαρμογής μετά και την τέταρτη και μάλλον τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Ελληνικού προγράμματος.

Η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση συμμόρφωσης που έχει ολοκληρώσει από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η Ευρωπαϊκή επιτροπή και την θετική γνώμη του Euro wokring group που συνεδρίασε την Παρασκευή θα επικυρώσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Από τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα με βάση την έκθεση της Commission οι Ελληνικές αρχές εμφανίζονται να έχουν ολοκληρώσει τα 89 με τα υπόλοιπα 21 να είναι σε τροχιά υλοποίησης . Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ οι «ουρές» δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης η οποία υπολογίζεται σε 67 δις ευρώ εκ των οποίων τα 3,3 δις θα καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους για πρώτο τρίμηνο του 2018 το 1,5 δις ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και 1,9 δις θα είναι η πρώτη δόση για το απόθεμα ρευστότητας που έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθεί για την Ελλάδα από το δάνειο του ESM.

Το κομμάτι της δόσης που θα εκταμιευτεί σταδιακά θα είναι τα 15 δις ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αφού υπόκεινται στο κανόνα που ισχύει από την αναθεώρηση του προγράμματος του ESM τον Ιούνιο του 2016 . Ότι δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να υποβάλλει στοιχεία πληρωμών σε ιδιώτες πριν πάρει την χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό από το δάνειο του ESM.

Η τελική ευθεία

Παράλληλα βέβαια η σημερινή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σηματοδοτεί και την τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Στο κείμενο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υπάρχει και μια ένδειξη των προθέσεων και των επαφών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Καταλύτη σε αυτό θα αποτελέσει το ΔΝΤ η ηγεσία του οποίου θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στο Παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας με την ηγεσία των Ευρωπαίων δανειστών όπου θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Δεδομένο είναι ότι το ΔΝΤ περιμένει μέσα στον Φεβρουάριο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να ανοίξουν ξανά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ξεκινώντας την διευκρίνιση και των μεσοπρόθεσμων μέτρων στα οποία έχουν δεσμευτεί από το Eurgroup της 15 Ιουνίου του 2016.

Παράλληλα βέβαια το Eurogroup η ΕΕ και η ΕΚΤ θα πρέπει να ανοίξουν το θέμα της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα και των συνθηκών στις οποίες θα βαδίζει η Ελληνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι και το 2022 οπότε θα παραμένει ο δύσκολος στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Φωτογραφία:AP Photo/Thierry Monasse

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα