Τσίπρας: Εμείς με τα λαϊκά στρώματα, ο Μητσοτάκης με τους πλούσιους

Τσίπρας: Εμείς με τα λαϊκά στρώματα, ο Μητσοτάκης με τους πλούσιους
Political rally for the one year of SYRIZA as the leading government party of Greece, in Tae Kwon Do Stadium, Faliro, on Jan. 24 , 2015 / ` , , `, Tae Kwon Do, 24 , 2015 SOOC

Ταξικό πρόσημο στην κυβερνητική πολιτική έβαλε ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος όσων έγιναν κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ευρώπης και των εγχώριων συμφερόντων

Ως σύγκρουση με σαφές ταξικό πρόσημο μεταξύ αριστεράς- δεξιάς και μεταξύ νέου- παλιού, παρουσίασε την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο από την πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου.

Ο κ.Τσίπρας υπεραμύνθηκε των επιλογών του κατά τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως έθεσε διλήμματα προς το εκλογικό σώμα εν όψει των μελλοντικών εξελίξεων και στον απόηχο της αλλαγής ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπερασπίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και πάλι με επιχειρήματα ταξικά, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο για αλλαγές όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, αναγγέλλοντας διάλογο με τους αγρότες και αναγνωρίζοντας ότι “ο κόσμος έχει δίκιο να βγαίνει στους δρόμους”, άφησε όμως ταυτόχρονα αιχμές κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και αγροτοσυνδικαλιστών, που είχαν στηρίξει το “ναι” στο δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε άλλωστε λόγο για “συμμαχία των προθύμων του ναι” , η οποία -όπως υποστήριξε- συσπειρώνεται γύρω από τη διαπλοκή και τους δανειστές με στόχο την πτώση της κυβέρνησης της αριστεράς. Και επιτέθηκε σφοδρά και προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα έχει την πρωτη κοινοβουλευτική σύγκρουση την Τρίτη κατά την προ ημερησίας για το ασφαλιστικό και τον οποίο ταύτισε με τον Αντώνη Σαμαρά.

“Αποκρυσταλλώνεται πλέον η ταξική αντιπαράθεση. Από τη μία η δεξιά του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη που στηρίζεται από την ακροδεξιά παρέα του Σαμαρά, η οποία παίρνει και θέσεις αντιπροεδρίας και από την άλλη η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που παραμένει στην ιστορική επιλογή να αλλάξει ο τόπος, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία και οι μικρομεσαίοι που δε θέλουν να ξαναγίνουν θυσία στο βωμό της διαπλεκόμενης οικονομικής ολιγαρχίας”, υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.

“Η πιο ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη είναι ότι εμείς ξέρουμε τις αγωνίες του λαϊκού κόσμου διότι εξαιτίας του εκλεγήκαμε, ενώ ο Μητσοτάκης έγινε αρχηγός της ΝΔ επειδή ο κόσμος στα βόρεια προάστια και στις πλούσιες γειτονιές τον έκανε αρχηγό”, είπε επίσης.

Ο πρωθυπουργός όμως υπεραμυνόμενος της επιλογής να υπογράψει τη συμφωνία του καλοκαιρίου άφησε αιχμές και κατά των πρώην συντρόφων του εξ αριστερών: “Αν είχαμε όμως υποκύψει και στις ανόητες ηρωικές φωνές και συμβουλές ορισμένων να συγκρουστούμε τυφλά και να αγνοήσουμε την παγίδα του Grexit, σήμερα θα είχαμε δημιουργήσει κακό στις λαϊκές δυνάμεις, αλλά και στους συντρόφους μας στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που θα τους είχαμε μετατρέψει από κατηγόρους της λιτότητας σε απολογητές της καταστροφής”, υποστήριξε, καθώς άλλωστε εξέφρασε την άποψη ότι η μάχη δεν τελείωσε αλλά συνεχίζεται και μάλιστα σε ευρωπαικό επίπεδο, καταλήγοντας: “Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που έμοιαζαν ανίκητοι”.

Μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας είπε:

*Η συμμαχία των προθύμων του ναι πρέπει να δώσει απαντήσεις. Συσπειρώνονται για να μας γυρίσουν στα χρόνια της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος, της ασυδοσίας των καναλαρχών. Προσπαθούν ξανά να μετατρέψουν την αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης, πλάι στους πλέον αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης.

* Κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και με υποκρισία κάνουν ότι στηρίζουν κινητοποιήσεις. Δε γίνεται κανείς να είναι  και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Δε γίνεται να είστε κ.Μητσοτάκη και με τα μπλόκα και με το Ταμείο και με τις πορείες και με τους δανειστές.

*Ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα στη χώρα ένα χρόνο μετά, εάν δεν είχαμε πάρει τη μεγάλη ευθύνη να συγκρουστούμε κόντρα στους συσχετισμούς; Ποια θα ήταν η κατάσταση εάν ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η παρέα τους είχαν παραμείνει στην εξουσία;

*Φωνάζανε να υπογράψουμε τα χειρότερα, ενώ μας είχαν στημένη την παγίδα της ρευστότητας για να μας υποτάξουν με στραγγαλισμό και μετά έστησαν την παγίδα του Grexit για να μη σηκώσει ποτέ κεφάλι ξανά η αριστερά και οι λαοί.

*Ίσως η πιο δύσκολη και δραματική αναμέτρηση ήταν αυτή του δημοψηφίσματος. Συμφέροντα οργανωμένα επιχείρησαν να σπείρουν στο λαό πανικό, προσδοκούσαν την καταστροφή για να δικαιώσουν τη δική τους πεντάχρονη υποταγή. Ο λαός όμως έδωσε αναπάντεχη και ιστορική απάντηση με το 62%.

*Ακόμη και τώρα ορισμένοι αμετανόητοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, παλεύουν να στήσουν ξανά σενάρια εκτροπής και μηχανεύονται ξανά μανά την πτώση μίας κυβέρνησης που επανεξελέγη πριν έξι μήνες και μάλιστα μετά από τη συμφωνία.

*Θα διαψευστούν ξανά: Όσο κι αν παλεύουν, η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με το λαό, την κοινωνία όρθια. Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει ελάφρυνση του χρέους και θα ξεκινήσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών.

*Θα κουραστούν για πολλά χρόνια να κάθονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, 40 χρόνια κυβέρνησαν- ε, ήρθε η ώρα να κυβερνήσει μία νέα πολιτική δύναμη.

*Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχθεί διορθώσεις, αλλά είναι αναγκαίο να προχωρήσει. Η χώρα δεν αντέχει, τα ταμεία δεν αντέχουν και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

*Το δίλημμα είναι είτε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, είτε κατάρρευση του συστήματος

*Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους επιστήμονες μέσα από ουσιαστικό διάλογο για να μην υπάρξουν υπερβολικές επιβαρύνσεις. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δε θέλει να χαϊδέψει ούτε αυτιά, ούτε φοροφυγάδες. Δε θα βάλουμε εμείς στο ίδιο τσουβάλι μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, ανασφάλιστους νέους ή μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες των δικηγορικών γραφείων και των ιατρικών κέντρων που διαδηλώνουν με γραβάτες. 

*Την ίδια στάση κοινωνικής δικαιοσύνης θα τηρήσουμε και απέναντι στους αγρότες. Θα κάνουμε διάλογο έντιμο και ειλικρινή. Δε γίνεται κάποιοι από αυτούς που έκαναν καμπάνια για το “ναι” στο δημοψήφισμα, να εμφανίζονται τώρα ως επαναστάτες.

*Οι δήθεν μεταρρυθμιστές μπλοκάρουν το ΕΣΡ για να μη γίνει διαγωνισμός και να μη δοθούν νόμιμες άδειες. Ξεπληρώνουν γνωστά γραμμάτια. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Το κοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί άμεσα, ίσως και μέσα στο Φεβρουάριο.

*Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ήταν να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών κατά 25%. Σήμερα ένα χρόνο μετά έχει 630 μετακλητούς συνεργάτες, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου είχε 1200 μετακλητούς.

*Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να κατηγορήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του. Σήμερα στα υπουργεία έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους που επέλεξε μέσα σε μία νύχτα εκείνος ως υπουργός. Σε αντίθεση με όσα έκανε εκείνος φέρνουμε στη Βουλή έναν νόμο-τομή στη δημόσια διοίκηση. Καταργούμε το ρουσφέτι. Θα τον στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα ποταμίσια μεταρρυθμιστικά του εξαπτέρυγα;

*Ο κόσμος έχει δίκιο να βγαίνει στους δρόμους, να διαδηλώνει. Το θέλουμε. Δε φοβόμαστε εμείς το δρόμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα